Египет вероятно ще потърси компенсация в размер на над 1 милиард долара заради щетите, нанесени на страната при процедурата по преместването на товарния кораб Ever Given, който блокира Суецкия канал.

След като морският път беше отворен, сега стои дилемата кой ще плати сметката за това.

"Ние ще търсим над милиард долара под формата на компенсация", посочва управляващият директор на държавното Suez Canal Authority Осама Раби, цитиран от CNBC.

По неговите думи тази сума е формирана, като са взети предвид загубите от приходи за канала, както и разходите за машини и съоръжения, и за възнаграждения на хората, включили се в акцията по преместването на заседналия кораб.

"Ние сместихме толкова много загуби като спасихме танкера без големи щети и загуби по него", посочва той.

По неговите думи от египетските власти се надяват да постигнат споразумение в рамките на два до три дни, а в противен случай са готови да стигнат до съдебно решаване на спора.

Стои обаче и въпросът кой точно ще трябва да плати компенсацията на Египет. А причината е, че по казуса с Ever Given са намесени много страни. Той е собственост на японска компания, нает е от тайвански конгломерат, управляван е от германски оператор, екипажът на борда е индийски, корабът е регистриран в Панама и е пътувал в Египет.