IT експертите на Европейската комисия са поискали от всички нейни служители да деинсталират TikTok от служебните си устройства, както и от личните такива, ако през тях достъпват информация по работа, съобщи EurActiv, като се позова на вътрешна кореспонденция.

"За да се предпази информацията на ЕК и да се повиши киберсигурността, Бордът по корпоративния мениджмънт на ЕК взе решение да се прекрати употребата на TikTok", се казва в съобщението.

TikTok планира още два центъра за данни в Европа

TikTok планира още два центъра за данни в Европа

Вероятно в опит да се облекчи регулаторния натиск върху компанията

Служителите имат срок да изпълнят предписанието до 15 март. В противен случай ще загубят достъп до служебния си имейл и използваната от комисията комуникационна програма, в случая - Skype for Business.

"Разочаровани сме от решението, което ние смятаме за погрешно и за базирано на фундаментално неразбиране. Влезли сме в контакт с ЕК, за да обясним как пазим данните на 125 млн. души в ЕС, като те използват TikTok всеки месец", коментираха пред онлайн изданието от китайската социална мрежа.

Ударът на Европа срещу технологичните гиганти пропускаше TikTok, но това се променя. Дори се заговори за забрана

Ударът на Европа срещу технологичните гиганти пропускаше TikTok, но това се променя. Дори се заговори за забрана

За разлика от Google, Facebook и Amazon, китайската компания не се е сблъсквала с рекордните глоби, налагани от ЕС. Досега...

Тя вече е забранена на правителствено и федерално ниво в САЩ. В Нидерландия също се препоръчва приложението да не се инсталира.

Преди месец изпълнителният директор на TikTok Шоу Зи Чу се срещна с високопоставени представители на ЕС, които според EurActiv директно са заявили, че нямат доверие на компанията му.