Лидерите на ЕС решиха да се намесят срещу все по-високите цени на енергията, която бавно, но сигурно води Европа към криза. След проведена среща на високо ниво обаче, Европейският съюз остава разединен относно това дали ценовият бум налага  преразглеждане на правилата на енергийния пазар, съобщава Reuters.

Лидерите на Европа не успяха да се споразумеят за единен подход към високите цени на енергията. По време на консултации в Брюксел страни като Испания, Италия и Гърция призоваха членовете от ЕС да купуват заедно газ, докато Германия настоява за "внимателен подход".

Русия намекна, че допълнителният газ за Европа зависи от одобрението на „Северен поток 2“

Русия намекна, че допълнителният газ за Европа зависи от одобрението на „Северен поток 2“

Владимир Путин е нетърпелив спорният газопровод да тръгне

По настояване на Полша, Испания и Чехия ЕС ще провери дали има нужда от регулиране срещу определени търговски практики при търговията със сертификати за CO2. Причината за това е подозрението, че спекулантите повишават цената още повече.

Според анализа на ЕК, има редица причини за високите цени на газа и енергията, вариращи от силно разрастващата се световна икономика до срив на газопроводите.

Като цяло Европейският съюз обвинява Русия за повишаване на цените и затова част от страните настояват за държавни регулации на енергийния пазар.

"Мисля, че трябва да реагираме разумно - ние в Германия така или иначе ще го направим", заяви канцлерът Ангела Меркел. 

Русия се изплаши, че високите цени на газа намаляват потреблението

Русия се изплаши, че високите цени на газа намаляват потреблението

Цените в Европа, основният пазар на руското гориво, чупят рекорд след рекорд през последните седмици

Нидерландия също се противопоставя на намесата на пазара. Ако е необходимо обаче можело да има различни мерки за социална подкрепа. В някои държави това вече се случва.

Франция обяви, че ще осигури облекчение за хората с по-ниски доходи в случай на продължаващо покачване на цените на енергията. Премиерът на страната Жан Кастекс заяви, че домакинствата с месечен нетен доход под 2 000 евро трябва да получат еднократно плащане от 100 евро за допълнителните разходи.

"Вярваме, че покачването на цените е само временно", коментира Кастекс пред френската TF1.

38 милиона души във Франция ще се възползват от мярката.

Цената на тока ще скочи с поне 50%, ако се отрази реалното поскъпване на енергийните ресурси

Цената на тока ще скочи с поне 50%, ако се отрази реалното поскъпване на енергийните ресурси

Гост в предаването Money.bg е експертът по устойчиво развитие и управляващ партньор на Denkstatt Боян Рашев

У нас държавата ще подкрепи бизнеса срещу все по-високите разходи за електроенергия. През октомври и ноември фирмите ще бъдат компенсирани със 110 лв. на MWh. От КЕВР пък обмислят намаляване на такси, за да няма драстично поскъпване на тока за бита от 1 януари догодина.