Русия се притесни, че растящите цени на газа създават риск от разрушаване на търсенето на най-големия ѝ износен пазар, пише Bloomberg.

"Тази ситуация води до по-ниско потребление и ще засегне нашите производители, включително "Газпром", заяви президентът Владимир Путин в сряда. В същото време обаче Русия отказва да увеличи доставките за Европа, с което да намали цените.

Путин обеща, но "Газпром" не изпълни: Русия няма да пусне повече газ към Европа

Путин обеща, но "Газпром" не изпълни: Русия няма да пусне повече газ към Европа

Руският държавен газов гигант "Газпром" не е резервирал очакваните допълнителни количества

Цените в Европа, основният пазар на руското гориво, чупят рекорд след рекорд през последните седмици, след като ограничените доставки в региона и увеличаващата се конкуренция с Азия за втечнен природен газ създават недостиг.

Увеличените цени носят ръст на разходите на бизнеса, на сметките на домакинствата и дори на цените на храните. В някои индустрии на Стария континент по-големите потребители на електроенергия вече ограничават операциите, които са твърде скъпи, включително химическият гигант BASF и производителите на торове CF Industries Holding и Yara International.

Енергийната криза заплашва да увеличи цените на храните

Енергийната криза заплашва да увеличи цените на храните

Земеделците страдат тежко от значителното поскъпване на торовете

Износът на "Газпром" към Европа е по-нисък на годишна база от август насам и някои политици и предприемачи директно обвиняват Русия, че допринася за кризата, като целенасочено ограничава предлагането.

Някои наблюдатели виждат възможност Русия да пусне повече газ, когато запълни собствените си хранилища. Според министъра на енергетиката на Русия Николай Шулгинов, това ще се случи около 1 ноември.