Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Беноа Кьоре атакува френската партия "Национален фронт", като заяви, че плановете на Марин льо Пен за напускане на еврото, ако спечели президентските избори, ще се отразят много негативно на втората по сила икономика в еврозоната.

Той отхвърли твърденията на лидера на "Националния фронт", че членството на страната в еврозоната и общата валута водят до повишаване на безработицата и до ограничаване на френската потребителска покупателна сила.

"Ако Франция напусне единната валута, лихвените проценти ще нараснат, като инфлацията и дълговете също ще се увеличат", заяви той в интервю за френския ежедневник Le Parisien, цитирано от bnr.bg.

Според него излизане от еврото ще застраши спестовността и работните места във Франция.

Коментарите на Беноа Кьоре представляват изключително рядка намеса на даден централен банкер в националния изборен дебат.

По-малко от три месеца преди изборите във Франция проучванията на общественото мнение показват, че Льо Пен, която концентрира икономическата си програма основно върху излизане на страната от еврозоната, ще спечели първия тур на изборите (на 23 април). На този етап обаче няма проучване, в което тя да набере достатъчно подкрепа, за да спечели изборната надпревара на втория кръг (на 7 май).

Беноа Кьоре, който работеше във френското финансово министерство, преди да поеме отговорния пост в Франкфурт, също така заяви, че френската и останалите европейски икономики не се нуждаят от слабо евро. Според него в момента еврото е на "подходящо ниво" спрямо останалите валути с оглед на настоящата икономическата ситуация, отбелязвайки, че неговата стойност се е понижила с 30% спрямо долара от върховете, достигнати през 2011-а година.

И днес опасенията около предстоящите президентски избори във Франция продължават да водят до сериозно напрежение на дълговия пазар, като лихвеният спред между френските и немските облигации нарасна до нов 4-годишен връх, тъй като инвеститорите продължат да продават френски книжа и да търсят убежище в книжата на Германия.