По време на последната сесия на настоящия Европейски парламент евродепутатите в последния момент гласуваха новите срокове в "Закона за гигабитовата инфраструктура". По този начин се удължава евтиният роуминг в ЕС, който щеше да изтече на 14 май.

Към момента отмяната на таксите за роуминг важи за цялото европейско икономическо пространство, което включва страните от ЕС, плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Над 170 милиона души ползват роуминг ежедневно, когато пътуват в Европа.

Една от основните цели на гласувания сега закон е той да намали като цяло разходите за използване на мрежи, които позволяват теглене на данни със скорост от 1 гигабит в секунда, научи Money.bg в Страсбург.

Снимка 569812

Източник: EPA/БГНЕС

До 2029-а година се удължават правилата за еднаквите цени на SMS съобщенията в роуминг, както и за вътрешно ползване. Таваните на цените и за двете услуги щяха да изтекат през май.

Новите срокове вече официално са част от в "Закона за гигабитовата инфраструктура", който има за цел да намали разходите за използване на мрежи, които позволяват теглене на данни със скорост от 1 гигабит в секунда.

Въвеждат се и мерки, които стимулират инвестициите в цифрова инфраструктура. В какъв размер ще бъдат те, тепърва ще се изяснява.

Брюксел пак спори за евтиния роуминг. Защо?

Брюксел пак спори за евтиния роуминг. Защо?

Сделката от 2017 г. бе описвана като един от най-големите победи на ЕС, но работата не бе свършена докрай