Ако смятахте, че евтиният мобилен роуминг е fait accompli в Европа, помислете отново, пише европейското бюро на POLITICO.

Депутатите от Европейския парламент отново си блъскат главите върху постижението, което ЕС смята за една от най-големите победи за правата на потребителите в историята: правото им да се обаждат, да пишат съобщения и да стриймват без да плащат допълнително, когато пътуват в рамките на съюза.

Сделката от 2017 г. бе описана като "един от най-големите и видими успехи на ЕС", която демонстрира на европейците, че Европейският съюз работи в тяхна ползва. Тя бе постигната след 13 години политическите преговори, в които Брюксел се изправи срещу националните правителства, които пък бяха под натиск от телеком гигантите.

Но работата не бе свършена докрай.

Въведената през 2017 г. регулация предвижда сделката да изтече на 30 юни 2022 г., а Европейската комисия да предложи удължаването ѝ с още десет години. Преговарящите от Съвета на министрите и Европейския парламент се срещат отново днес, за да изковат финалните детайли.

Документ, видян от POLITICO, показва, че преговарящите трябва да преодолеят "четири големи политически въпроса", включително максималните цени, които телекомите могат да искат от конкурентите си за използването на мрежите им, както и цените, които гражданите ще плащат, когато се обаждат от друга страна на ЕС.

Ако преговорите се провалят, европейците отново ще бъдат изправени пред "мега сметки".

Най-спорен е опитът на Европейския парламент да премахнат високите такси за обаждане към друга страна от Европейския съюз. Обажданията от чужбина към дома не се таксуват допълнително, но тези повиквания в рамките на ЕС все още предизвикват объркване и опасения от високи сметки сред европейците.

Правото за свободно движение в ЕС трябва да донесе и безплатни международни обаждания, смята Клаудио Тейксеира, правен директор в групата за защита на потребителски права BEUC.

Но телекомите са против. 13 главни изпълнителни директра на телекоми заявиха в общо изявление, че премахването на тези допълнителни такси ще струва на телекомите €2 млрд. през следващите четири години — в момент, в който те правят значителни инвестиции в 5G мрежите.

Според видяния от POLITICO документ, парламентът може да постигне съгласие около текстове, които "призовават" операторите да намалят тарифите за този тип разговори, вместо да приемат закон, който ги забранява.

Втори казус, който задържа сделката, е по споразумението какви такси телекомите трябва да плащат един на друг за използване на мрежите, когато потребителят е в чужбина.

Според Комисията ограничението трябва да е €2 за гигабайт интернет. Но евродепутатите настояват за намаляване на тези цени.