Сериозен по мащабите си финансов спор се заформя между Молдова и "Газпром", след като бившата съветска република призна под 2% от претенциите за плащания на руския газов монополист, съобщават световните агенции.

Контекст: Подобно на повечето държави в региона, Молдова зависеше от руски газови доставки. Отново подобно на повечето държави от региона, сигурността на тези газови доставки се оказа под въпрос в момента, в който страната пое по собствен външнополитически курс извън орбитата на Москва.

"Газпром" и молдовското му дружество обявиха седмици преди нахлуването в Украйна, че са натрупани стотици милиона долари дълг.

Нетната печалба на "Газпром" се срина

Нетната печалба на "Газпром" се срина

Какво е обяснението на ръководството

Детайли: Енергийният министър на Молдова Виктор Парликов обяви, че международен одит е доказал дългове към "Газпром" в размер на едва 8,6 млн. долара - при претенции на руснаците за цели 709 млн. долара от края на 2021 г., които сега би трябвало да са се увеличили с лихвата.

По думите му "Молдовагаз" и "Газпром" не са предоставили документи за 276 млн. долара от претендирания дълг, а други $400 млн. долара не подлежат на плащане "поради различни процедурни причини".

"Газпром" почти загуби европейския пазар: Голям удар за руската икономика

"Газпром" почти загуби европейския пазар: Голям удар за руската икономика

Приходите от Европа може да се сринат до $12,5 милиарда срещу над $52 милиарда през 2022-а

Затова и Парликов обяви, че правителството "няма намерение да плаща несъществуващи задължения".

Резултатите от одита са изпратени на "Газпром".

От друга страна: Очаквано, в Москва не останаха очаровани от обявеното в Кишинев. Руското МВнР призова "да не се политизира въпросът с енергийните доставки". Говорителят Мария Захарова отбеляза, че "Газпром е надежден енергиен доставчик от десетилетия и призоваваме властите в Кишинев да покажат същата отговорност при изпълняването на задълженията си".

"Газпром" обяви, че ще брани интереса си "по всички възможни начини".