Украйна подготвя своята газотранспортна система за спиране на износа на газ от Русия за Европа, заяви министърът на енергетиката Херман Халушченко преди няколко дни в интервю за Financial Times. Това може да се случи след 31 декември 2024 г., когато изтича договорът за транзит между Москва и Киев.

Освен това "Газпром" заплашва да спре транзита дори по-рано от Украйна. Европейските страни предупреждават търговците за реалната перспектива за прекъсване на доставките от Руската федерация през територията на Украйна - и такива прогнози вече предизвикаха безпокойство на газовия пазар, пише в статия на канала "Геополитика" на dzen.ru.

До май 2022 г. руският газ влизаше на територията на Украйна през две газоизмервателни станции - Сохановка в Ростовска област на границата с Луганск и Суджа в Курска област на границата със Суми. През май миналата година Украйна обяви форсмажорни обстоятелства и спря да приема заявление за изпомпване на газ през Сохановка, обяснявайки това със загубата на контрол върху газопреносното оборудване.

Приходите на "Газпром" от експорт паднаха с 50%

Приходите на "Газпром" от експорт паднаха с 50%

Един от най-големите руски данъкоплатци ще има по-малък принос в бюджета на страната

В резултат на това транзитът беше намален с повече от половината, до около 40 милиона кубически метра на ден. И на това ниво все още се поддържа.

Сегашният договор за транзит през Украйна беше подписан през декември 2019 г. за пет години и предполагаше, че "Газпром" ще изпомпва 225 милиарда кубически метра газ за целия този период. Това трябваше да донесе около седем милиарда долара на украинската държавна компания "Нафтогаз", която отговаря за организирането на транспорта.

Договорът предвижда условието за заплащане, според което "Газпром" се ангажира да изпомпва най-малко 65 милиарда кубически метра през 2020 г. и най-малко 40 милиарда кубически метра годишно в периода от 2021 до 2024 година.

В действителност транзитът е бил по-нисък през 2020 г. (55,8 милиарда кубически метра), малко по-висок от договорните нива през 2021 г. (41,6 милиарда), докато не се срина до минимум 19 милиарда кубически метра до края на 2022 година.

Германия и Полша национализират местните филиали на "Газпром"

Германия и Полша национализират местните филиали на "Газпром"

ЕК се съгласи да предостави на руския филиал в Германия €225,6 милиона помощ

Преди прекратяването на приема на газ през Сохрановка, "Газпром" изпълни условията на договора и редовно плащаше за транзит, независимо от действителния обем на изпомпване. След май 2022 г. плащанията намаляха с 30%, което стана причина "Нафтогаз" да обжалва пред арбитражния съд към Международната търговска камара.

"Газпром" твърди, че Украйна самостоятелно е спряла работата на газоизмервателната станция, докато Украйна обвинява руската страна за всичко това.

Руският газ все още се купува през Украйна от три държави от ЕС. Затварянето на транзита ще бъде проблем за тях (и не само). 

Сега газът по украинския маршрут се купува от компании в три страни от ЕС - Словакия, Австрия и Унгария.

Договорът със словашката СПП с "Газпром" за доставка на 6,5 милиарда кубически метра годишно е валиден до 2028 година. Според източник на РБК договорът наскоро е бил ревизиран в посока намаляване на обемите, така че дневните доставки сега варират от 8 до 12 милиона кубически метра на ден;

Австрийската OMV купува шест милиарда кубически метра годишно, договорът е до 2040 година. Дневните обеми могат да достигнат 20 милиона кубически метра на ден;

Договорът с унгарската MVM е проектиран до 2036 г. за 4,5 милиарда кубически метра годишно. Но Унгария получава по-голямата част от газа си през "Турски поток" и само около един милиард кубически метра годишно през Украйна (около 2-3 милиона кубически метра на ден).

Енергийният министър вече не мисли, че "Газпром" ще ни осъди заради спрените доставки

Енергийният министър вече не мисли, че "Газпром" ще ни осъди заради спрените доставки

"Рано" е да се каже какви ще са съдебните претенции на нашата страна

Молдова също получава руски газ през Украйна - около 2-3 милиарда кубически метра годишно (или около 6-8 милиона кубически метра на ден), договорът е валиден до 2026 година.

Друга част от обема на руския газ се поема от "Газпром Италия", който е част от групата "Газпром" и търгува с този газ основно на австрийския и италианския пазар.

Ако транзитът бъде спрян, Украйна и Русия ще загубят милиарди долари и ще бъдат принудени да разчитат на алтернативни маршрути за внос за Украйна и износ за Русия. Всъщност и двете страни са вързани с верига и не могат да решат този газов спор.

След затварянето на украинския маршрут Русия ще има само един начин да изнася газ за Европа. Това ще доведе до спад в приходите на "Газпром".

Според експерти, ако транзитът през Украйна бъде спрян, "Газпром" ще загуби от 45 до 73% от останалия европейски износ, а доставките ще намалеят до 10-16 милиарда кубически метра годишно.

През 2023 г. приходите на компанията от износ за Европа може да се сринат до 12,5 милиарда долара срещу над 52 милиарда долара през 2022 година.

"Газпром" губи до 50-70% от целия си износ, а след това увеличаването на цените на газа в Русия и плащанията от бюджета към "Газпром" са неизбежни, за да се възстановят загубите и да може да се финансира диверсификация в други области - втечнен природен газ, износ за Турция и Китай.

<