Руският енергиен гигант "Газпром" може сериозно да намали приноса си в бюджета на страната заради свиване на експорта на синьо гориво, пише "Ройтерс". Според изчисления на агенцията приходите от това перо през януари са се свили от 6,3 млрд. долара преди година до 3,4 млрд. заради загубата на европейския пазар.

През 2022 г. обемът на изнесения от "Газпром" газ падна с 46% заради западните санкции след началото на войната в Украйна и опита на компанията да ги заобиколи чрез плащане в рубли. Въпреки това бяха постигнати рекордни приходи - $80 млрд., заради високите цени. Това се отрази благоприятно и на руския бюджет.

Германската енергина компания Uniper иска €11,6 милиарда компансация от Газпром за спрени доставки

Германската енергина компания Uniper иска €11,6 милиарда компансация от Газпром за спрени доставки

Поводът е недоставени обеми газ според изпълнителният директор на Uniper

Сега обаче ситуацията е различна и за все по-малко държави Русия е безалтернативен доставчик на висока цена. В същото време страната, която се налага да налива огромни суми във военните си операции в Украйна, се оказа с "пробит" бюджет още през първия месец на годината - с дефицит от 24 млрд. долара.

Германия и Полша национализират местните филиали на "Газпром"

Германия и Полша национализират местните филиали на "Газпром"

ЕК се съгласи да предостави на руския филиал в Германия €225,6 милиона помощ

Още от лятото "Газпром" спря да публикува финансови резултати и, очаквано, няма и официална прогноза за газовия си износ.

Анализатори отбелязват, че въпреки реториката за преориентиране на газовата индустрия към нови пазари, все още Китай получава по-малко газ, отколкото например Турция и изглежда много трудно общият обем на износа да мине 100 млрд. кубични метра за година - при над 185 млрд. през 2021 г.