Вероятността "Газпром" да поискат и да спечелят арбитражно дело срещу България е минимизирана, мисли се в посока ние да предявим претенции срещу "Газпром" - това заяви в ефира на БНТ служебният министър на енергетиката Росен Христов. Това е доста сериозна еволюция в позицията му в рамките на няколко месеца.

Контекст: Още през август миналата година Христов започна да подготвя обществеността за мултимилионен финансов удар по България от страна на "Газпром" заради доставките на руско синьо гориво, които секнаха след началото на войната в Украйна и отказа на нашата страна да си плаща в рубли - макар договорът да не е в руска валута.

"Газпром": Възможно е в Европа да има "замръзнали" градове през зимата

"Газпром": Възможно е в Европа да има "замръзнали" градове през зимата

Според шефа на руския концерн, енергийната криза "не е дошла за кратко време"

"Ситуацията е ясна: имаме договор с "Газпром експорт" за доставка на 3 млрд. куб. м природен газ и задължение да използваме поне 80% от това количество. Ако не го направим, сме длъжни да го платим, независимо дали сме го използвали или не. До момента по този договор ние сме употребили 1 млрд. куб. м., а трябва да са 2.4 млрд. Така че, ако не се възползваме от останалото количество, вероятно ще отидем на арбитраж с потенциална възможност да загубим многоцифрена сума", заяви тогава Христов, цитиран от пресцентъра си.

Арбитражният съд в Стокхолм към финландската Gasum: "Газпром" е имал право на плащане в рубли, дължите €300 милиона

Арбитражният съд в Стокхолм към финландската Gasum: "Газпром" е имал право на плащане в рубли, дължите €300 милиона

Какво всъщност постанови арбитражът

Той продължи да отстоява тази теза и през тази година. "Едно такова съдебно, в случая арбитражно, разбирателство само по себе си е изключително тежък и скъп процес с неясен резултат. Ако всички аргументи са на нечия страна, има 90% шанс тази страна да спечели. Рискът съществува, материалният интерес е огромен за мащабите на нашата страна, говорим за стотици милиони. Ако бъде установено нарушаване на закона, съответните органи ще потърсят наказателна отговорност. Това дали гражданите ще платят сметката, ако има такава - това е сигурно", обяви Христов по време на парламентарния контрол през януари.

Детайли: Сега Росен Христов твърди, че се следи внимателно какво се случва в другите държави по казуса и се прави подготовка за български иск.

"Газпром" пак плаши Европа със студена зима, спасила се по изключение заради топлото време

"Газпром" пак плаши Европа със студена зима, спасила се по изключение заради топлото време

Колко за пълни европейските газохранилища?

Все още обаче било рано да се каже на каква стойност ще бъде той.

По думите му трябва да се направят много анализи и да се изгради силна позиция, за да имаме шанс да спечелим. Работи се планово с международни юридически компании с много опит в областта, които в момента наблюдават и ни подготвят позиция.

Какво предстои: "Вярвам, че до месец-два ще имаме изготвена позиция, за да можем да стартираме арбитраж", обясни министърът.