Европа успя да премине през настоящия отоплителен сезон благодарение на топлото време, но няма гаранции, че природата отново ще поднесе такъв "подарък" на континента, пише в изявление на "Газпром", цитирано от РБК.

Енергийната компания, позовавайки се на данни на Gas Infrastructure Europe (GIE), съобщи, че към 6 април нивото на запълняемост на европейските подземни газохранилища е намаляло до 55%, т.е. до 55,4 милиарда кубически метра. Въпреки това, подчертават от "Газпром", Европа като цяло успя да премине успешно през отоплителния сезон.

"Топлото време през тази зима помогна много за преминаването безпрепятствено през отоплителния сезон в Европа. Но няма гаранции, че природата ще направи такъв "подарък" през предстоящия отоплителен период ", се подчертава в изявлението.

По данни на "Газпром", към 16 април обемът на активния газ (този който може да се изпомпва) в газохранилищата в Европа възлиза на 56,6 милиарда кубически метра, а на същата дата през 2020 г. е бил 58 млрд. куб. м. "Тоест европейските газови компании би трябвало да нагнетят с 1,4 милиарда кубически метра повече през летните месеци, за да се достигне максималното ниво на запълняемост като за сезона 2019/2020 - 97,6 милиарда кубически метра природен газ. Това ще бъде много трудно осъществимо, предвид политически мотивираните решения, насочени към отказ от внос на руски тръбопроводен газ", допълват от руската компания.

На фона на антируските санкции и отказа на европейските страни да сключат нови договори за доставки с "Газпром", делът на руския газ на европейския пазар се е свил, от 45% през 2021 г. до около едва 7,5% през 2022 г.

"Газпром": Възможно е в Европа да има "замръзнали" градове през зимата

"Газпром": Възможно е в Европа да има "замръзнали" градове през зимата

Според шефа на руския концерн, енергийната криза "не е дошла за кратко време"

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер нарече 2022 г., "много сложна" година. В същото време той посочи, че в края на миналата година "Газпром" е поставил рекорд за доставки на газ на денонощие за Китай. По думите на Милер, в близко бъдеще общият износ за Китай ще възлезе на 48 милиарда кубически метра газ годишно, а като се вземе предвид бъдещият транзит през Монголия - почти 100 милиарда кубически метра газ годишно. (Максималният внос на руски тръбопроводен газ за Европа беше около 140 млрд. куб. м годишно.)

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в началото на март, че Европа е на път да преодолее зависимостта си от енергийните доставки от Русия. "Русия намали износа на газ за Европа с 80% за осем месеца. Успяхме да компенсираме това чрез упорит труд", каза тогава тя.

Европейските страни ще могат напълно да заменят руския газ след около две-три години, прогнозира Клаудио Дескалци, главен изпълнителен директор на италианската петролна и газова компания Eni. По негово мнение, европейските държави ще трябва да намерят нови доставчици за още 60 милиарда кубически м газ годишно, доскоро идващ от Русия.

Италианската Еni, търгуваща с "Газпром", вдигна печалбата си близо 6 пъти

Италианската Еni, търгуваща с "Газпром", вдигна печалбата си близо 6 пъти

Енергийната компания обаче леко е съкратила добива на енергоресурси