Италия въвежда тежки финансови санкции, които са насочени предимно към неваксинираните хора. От 15 октомври всеки човек, който работи в държавни, частни компании и институции ще трябва да притежава COVID сертификат.В противен случай няма да има право да ходи на работа, а напраи ли го ще бъде глобяван с до 1500 евро. Решението на правителството на Марио Драги е категорично.

Бизнесът у нас се страхува от ново "замразяване" заради Covid-19

Бизнесът у нас се страхува от ново "замразяване" заради Covid-19

Проучване на ManpowerGroup България показва, че все повече работодатели обмислят как да запазят служителите си

За да могат да работят, италианските служители ще трябва да докажат или, че са ваксинирани, или да имат актуален отрицателен PCR тест, или че имат антитела и се възстановяват след заразяване. На всеки, който не изпълни това изискване, първо се спира заплатата след 5 дни. Работното му място се запазва, но ще бъде изведен в принудителен неплатен отпуск. Отказалите да изпълнят това, които все пак решат да ходят на работа са застрашени от глоби между 600 и 1500 евро. За работодателите им санкцията е между 400 и 1000 евро.

Към днешна дата около 74% от 60-милионното население на Италия са с поне една доза от ваксините срещу коронавируса. 68 на сто са напълно ваксинирани.

Гърция: солени глоби и уволнения за неваксинираните

Гърция: солени глоби и уволнения за неваксинираните

Атина полага всички усилия да убеди гърците да се ваксинират. Социалните служители са заплашени от уволнение, ако не се имунизират до 16-и август. Опозицията отправя критики към този подход

До сега нито една държава от ЕС не е въвеждала задължителен COVID сертификат. Той се изисква частично от някои учреждения за улеснение при пътуване в други държави и все по-често е средство за достъп до места със струпване на повече хора като ресторанти, фитнес зали, музеи, кина, театри и концерти.

Италия може и да е първата държава с толкова конкретни и строги мерки срещу неваксинираните хора на национално ниво, но през последните месеци все повече компании от цял свят провеждат подобна политика. В началото на септември от най-голямата австралийската авиокомпания - Qantas, обявиха, че няма да позволяват на неваксинирани пътници да пътуват със самолетите й. От американската Delta AirLines пък заявиха, че служителите й ще трябва да плащат още 200 долара всеки месец за спонсорирания от тях план за здравеопазване, ако решат да не бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

Най-голямата австралийска авиокомпания отказва да превозва неваксинирани пътници

Най-голямата австралийска авиокомпания отказва да превозва неваксинирани пътници

Границите на Австралия засега са напълно затворени