61% от българските работодатели и 76 на сто от заетите очакват отделни индустрии и бизнес функции да преустановят дейност (да бъдат отново "замразени") през последното четиримесечие на годината, зарди четвъртата вълна на Covid-19.

Това показва проучване на ManpowerGroup България. В него 185 компании и 366 служители от всички бизнес сектори и региони на страната споделят своите очаквания и опасения, свързани с евентуална нова тежка за бизнеса ситуация, повлияна от епидемията.

Бизнесът се нуждае от ясни стратегии за ваксинация

Бизнесът се нуждае от ясни стратегии за ваксинация

Почти половината (48%) от големите световни организации няма да проследят ваксинационния статус на своите служители

Оказва се, че единствените сектори с оптимистична прогноза са "Информационни технологии", "Аутсорсинг на бизнес процеси", "Консултантски услуги" и "Търговия и бързооборотни стоки" (под 5% от респондентите). Съответно, най-големи притеснения от евентуално ново затваряне споделят организациите (75%) и служителите (50%) в сектор "Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство".

"COVID-19 продължава да диктува динамиката на бизнеса средата, а трудно предивидимата ситуация, свързана с нов бум на епидемията, съвсем естествено провокира опасения в много компании и служители за тяхното близко бъдеще. Добрата новина е, че по-голямата част от компаниите в страната вече са "въоръжени" с различни мерки в случай на временно прекратяване на дейността си", заяви Мария Стоева, която е мениджър екип "Продажби и бизнес развитие" в ManpowerGroup България.

Недостиг на румънски и български работници във Великобритания: Бизнесът на острова иска промени

Недостиг на румънски и български работници във Великобритания: Бизнесът на острова иска промени

Властта изглежда не иска отстъпи

                           Още любопитни данни от проучването към бизнеса:

  • При евентуално затваряне 31% от работодателите планират да пуснат част или целите си екипи в принудителен отпуск, 10 на сто биха съкратили персонал и само 6% обмислят намаление на месечните възнаграждения и допълнителните придобивки. В същото време цели 43% от анкетираните служители смятат, че нови мерки във връзка с разпространението на COVID-19 ще повлияят на доходите им под формата на по-ниска заплата или по-малко бенефити. 30 на сто се страхуват, че ще загубят работата си.
  • През последното четиримесечие на годината 60% от организациите планират да използват хибриден работен модел. 12 на сто смятат да оставят избора за работа от офиса, от разстояние или и двете изцяло на своите служители, а 41% от тях искат сами да определят дали и кога да работят в офиса и/или от разстояние.
  • 80% от анкетираните компании покриват допълнителни разходи на своите служители при работа от разстояние, като осигуряват офис оборудване или възстановяват суми за месечен интернет абонамент.
  • Повечето работодатели (62%) не очакват съществени промени в броя на заетите до края на годината, докато други 24% планират да увеличат числеността с 5-10%. Една четвърт от тях са IT компании, други 22% — производствени, и 15% оперират в сектор "Търговия и бързооборотни стоки". 23% от компаниите, които са претърпели финансови загуби, очакват да се върнат към оптималното ниво на своите печалби около средата на 2022 г., а 15% вярват, че това ще се случи в края на следващата година.

Независимо от притесненията на по-голямата част от бизнеса, държавата е категорична, че ако не бъдат наложени мерки при четвърта вълна на коронавирус, здравната система ще се претовари и няма да може да поема всички болни - не само от Covid-19, но и от много други заболявания.

ЕЦБ предупреждава за рисковете, свързани с все по-голямата инфлация в Европа

ЕЦБ предупреждава за рисковете, свързани с все по-голямата инфлация в Европа

Инфлацията в еврозоната вече удари 10-годишен връх