Над една пета от производителите във Великобритания планират да съкратят служители, за да се справят с цената на Brexit, показва ново проучване, цитирано от The Guardian.

Всеки десети производител заявява, че вече е загубил поне един договор, сочи изследването на Chartered Institute of Procurement and Supply. Синдикатите вече предупредиха компаниите, че не трябва да използват излизането на страната от Европейския съюз като "извинение да съкращават хора".

Данните идват в момент, в който група от депутати от различни партии се надяват да убедят правителството да се разубеди и да не напусне митническия съюз - ход, който притеснява бизнеса.

Повече от половината производители (58%) казват, че планират да увеличат цените, за да компенсират Brexit, а 46% вече са го направили.

"Вече е пределно ясно, че производителите не могат да поемат цената на Brexit сами и така бремето се пренася върху клиентите. Бизнесите, които не успеят да планират добре и да намалят разходите, може да не оцелеят", казва Джон Глен, икономист от CIPS.

Стивън Фипсън, главен директор на производителската асоциация EEF, изрази притеснение, че по-малките компании не са подготвени за лош изход от разговорите за Brexit.

Експерти предупреждата още, че все повече бизнеси от Европа ще започнат да развалят отношенията си с партньорите на Острова с приближаването на Brexit. "Проблемът на правителството е, че, тъй като става ясно, че най-доброто, на което можем да се надяваме, е споразумение за свободна търговия с ЕС, все повече и повече бизнеси, които разчитат на паневропейска верига за доставки, ще бъдат накарани да преосмислят жизнеспособността на операциите си във Великобритания, казва Сам Лоув от Centre for European Reform.