Германският производител на товарни автомобили Daimler Truck е продал своя 15-процентов дял в известната руска компания "КамАЗ", съобщи пред "Ведомости" генералният директор на предприятието Сергей Когогин.

Кой е купувачът и каква е сумата по сделката не се съобщава.

"КамАЗ", чиито изделия са познати и широко използвани и в България от времената на комунизма чак до наши дни, работеше от 2009 г. с Daimler, които са част от Mercedes-Benz Group в рамките и на съвместното предприятие Daimler Kamaz. То произвеждаше автомобили, камиони и автобуси.

Путин зад волана на КАМАЗ откри Кримския мост (Видео)

Путин откри най-дългия мост в Европа (Видео)

Президентът на Украйна нарече откриването "цинично" и "поредното доказателство, че Кремъл не се интересува от международното законодателство

С избухването на войната в Украйна, обаче, съвместната дейност спря. Когогин коментира пред руското издание, че от февруари 2022 г. германският концерн не участва в работата на производителя: "За нас е по-важно, че прекратяването на отношенията с европейските партньори, което безусловно промени продукцията ни, не повлия на възможностите ни да произвеждаме и да развиваме моделите си".

Най-големият акционер в "КамАЗ" е държавният отбранителен гигант "Ростех" с 47,1%.