От началото на следващата година в Туркменистан престават да действат нормативни актове, които гарантираха на населението безплатни количества газ, вода и електричество, съобщи държавната информационна агенция на страната, цитирана от руските медии.

Решението е взето "за постигне на устойчиво и системно развитие на държавата по всички направления, за рационално използване на базовите природни ресурси и за по нататъшно усъвършенстване на социалните придобивки".

В постановление, подписано от президента Гурбангули Бердимухамедов, е посочено, че електричество, вода, газ и сол ще се доставя на населението на "преференциални цени". Правителството на Туркменистан трябва да разработи подходящи мерки в тази насока и да ги представи на президента.

Преди два дни държавният глава обяви, че се слага край на практиката потребителите да имат право на лимитирани количества безплатни ток, газ и вода по време на първото заседание на възстановения Народен съвет. Висшият законодателен орган, работи под това име от 1992 до 2008, а след това преобразуван в Съвет на старейшините със съвещателни функции.

Заедно с това президентът аргументира поскъпване на комуналните услуги и с това, че ресурсите трябва да бъдат съхранени за бъдещите поколения.

Безплатни природен газ, електроенергия, вода и готварска сол за населението бяха въведени от покойния вече първи президент на Туркменистан Сапармурат Ниязов през 1992 година. Първоначално тези придобивки бяха въведени за срок от десет години, а след продължени до 2030 година.