Икономиката на еврозоната все пак показа много по-висока устойчивост на фона на войната в Украйна спрямо очакванията, които имаше както в Европа, така и според нас в МВФ. Това коментира пред Българската телеграфна агенция управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Според нея приоритет в момента е борбата с инфлацията, но е от особено голямо значение балансът между вдигането на лихвите и запазването на потребителската и инвестиционната активност.

Цифром и словом: По думите на Георгиева въпреки значителното забавяне на ръста на европейските икономики, все пак прогнозата на МВФ е за растеж - макар и само с 0,8%.

МВФ повиши прогнозата си за световния икономически растеж

МВФ повиши прогнозата си за световния икономически растеж

Неочаквани положителни промени и по-голяма от очакваната стабилност в много страни

На този етап фондът прогнозира 1,4-1,5% растеж на еврозоната през 2024 г. с оглед "горещия" пазар на труда и очакванията за потребителската активност.

Детайли: "Днес приоритет за еврозоната е да се пребори с инфлацията. Виждаме вече положителни резултати от увеличаването на лихвените ставки, но все още тези резултати не са достатъчно надеждни в тази част от цените, които директно засягат обикновения гражданин. Очакваме разговорът да се премести от това колко високи ще са лихвените проценти към това, колко продължително те ще останат по-високи", подчертава управляващият директор на МВФ.

Тя обаче предупреждава: "Колкото по-дълго се задържат високи лихвите, толкова повече те влияят на взимането и предоставянето на заеми и по този начин и на потребителската и инвестиционната активност, и тогава рискът от по-дълбоко и по-голямо забавяне на темпото се увеличава".

Могат ли пазарите да издържат лихви от 5%?

Могат ли пазарите да издържат лихви от 5%?

Американският фондов пазар се съживи, за да започне 2023 г., изплащайки голяма част от болезнените загуби от преди година

По думите ѝ периодът се отличава с много висока несигурност и затова правителствата и централните банки трябва да коригират курса си съобразно данните: "Не бива да има срам, ако трябва да коригираме, защото при такава голяма несигурност единствената правилна посока е гъвкавостта".

Още нещо: Попитана за коментар за политическата ситуация в България, Георгиева изразява мнение, че "за икономиката на Европа е добре да има правителство, което се ангажира с гарантирането на участието на страната в програмите на ЕС, както и да даде ясна посока за влизането на страната в еврозоната".

По думите ѝ това е важно за сигурността на финансовата система.