Ето нещо върху което да помислят инвеститорите: ако Федералният резерв повиши лихвените проценти до 5% или повече, ще разруши ли това икономиката и цените на акциите?

Американският фондов пазар се съживи, за да започне 2023 г., изплащайки голяма част от болезнените загуби от преди година. Възходящият тон е свързан с мнението, че Федералният резерв ще трябва да намали лихвените проценти тази година, за да предотврати рецесия, обръщайки една от най-бързите си кампании за повишаване на лихвените проценти в историята.

Инвеститорите, които предупреждават за настъпване на "Страшния съд", включително милиардерът на хедж фондовете Пол Сингър, отдавна говориха за този резултат. Сингър смята, че кредитна криза и дълбока рецесия може да са необходими, за да се прочистят опасните нива на пяна на пазарите след ера на почти нулеви лихвени проценти.

Друг сценарий може да е този за малки промени: Кредитните пазари биха могли да толерират лихвените проценти, които преобладаваха преди 2008 г. Лихвеният процент на Федералния резерв може да се повиши малко от сегашния си диапазон от 4,75%-5% и да остане там за известно време.

"Лихвен процент от 5% няма да разбие пазара", каза Бен Снайдер, управляващ директор и американски портфейлен стратег в Goldman Sachs Asset Management, в телефонно интервю за MarketWatch.

Снайдер посочи много компании с висок рейтинг, които, подобно на повечето собственици на жилища в САЩ, рефинансираха стари дългове по време на пандемията, намалявайки разходите си по заеми до почти рекордно ниски нива. "Те продължават да се радват на ниска среда", каза той.

"Нашето мнение е, да, Фед може да задържи лихвите тук", каза Снайдер. "Икономиката може да продължи да расте."

Струва ли си рискът на развиващите се пазари

Струва ли си рискът на развиващите се пазари

Евтините индексни фондове обикновено са добър начин за инвестиране

Маржовете на печалбата са на фокус

Фед и други глобални централни банки драстично увеличиха лихвените проценти след пандемията, за да се борят с инфлацията, причинена от прекъсвания на веригата за доставки, недостиг на работници и политики на държавни разходи.

Управителят на Фед Кристофър Уолър предупреди, в края на април, че може да се наложи лихвените проценти да се увеличат дори повече, отколкото пазарите очакват в момента, за да се ограничи покачването на разходите за живот, отразено наскоро в индекса на потребителските цени през март с 5% годишен процент, при годишна цел на централната банка от 2%.

Внезапното покачване на лихвените проценти доведе до огромни загуби на портфейли от акции и облигации през 2022 г. По-високите лихви също изиграха роля в срива на Silicon Valley Bank преди два месеца, след като тя продаде "сигурни", но чувствителни към лихвите ценни книжа на голяма загуба. Това предизвика опасения относно рисковете в банковата система на САЩ и страхове от потенциална кредитна криза.

"Процентите със сигурност са по-високи, отколкото бяха преди година и по-високи от последното десетилетие", каза Дейвид Дел Векио, съръководител на екипа за корпоративни облигации с инвестиционен клас на PGIM Fixed Income в САЩ. "Но ако погледнете по-дълги периоди от време, те не са толкова високи.

"Когато инвеститорите купуват корпоративни облигации, те са склонни да се съсредоточат върху това, което може да се обърка, за да предотвратят пълната загуба на тяхната инвестиция, плюс лихвата. За тази цел екипът на Дел Векио вижда корпоративните разходи за заеми да останат по-високи за по-дълго време, инфлацията да остане над целта, но също и обнадеждаващи признаци, че много компании с висок рейтинг ще започнат от силна позиция, ако рецесията все още се развие в близко бъдеще.

"Маржовете на печалба спадат, но излизат от пиковите нива", каза Дел Векио. "Така че те все още са много, много силни и се понижават. Вероятно това продължава да намалява през това тримесечие.

Защо да изберете БФБ пред международните пазари?

Защо да изберете БФБ пред международните пазари?

Пазарната капитализация на Българската фондова борса, съотнесена към БВП на страната ни, е едва около 8%

"Не е трудно да се измислят причини, поради които акциите все още могат да се понижат през 2023 г., може да се появят болезнени съкращения или проблеми със стената от падежиращи дългове за търговски недвижими имоти, които да хвърлят икономиката в рецесия.

Екипът на Снайдер в Goldman Sachs Asset Management очаква индексът S&P 500 да приключи годината около 4000 или с около 2.5% под последните си нива на търговия.

"Не бих го нарекъл бичи пазар", каза той. "Но не е толкова лошо, колкото очакват много инвеститори."

"Някои компании с висок ливъридж, които имат падежи на дългове в близко бъдеще, ще се борят и може дори да се борят да запазят светлините", каза Остин Граф, главен инвестиционен директор в Opal Capital.

И все пак няма вероятност икономиката да "влезе в рецесия с гръм и трясък", каза той. "Вероятно ще бъде бавно плъзгане към рецесия, тъй като компаниите затягат коланите и намаляват разходите, което ще има вълнообразен ефект в цялата икономика.

"Граф обаче вижда и ползата от по-високите лихви в големите банки, които по-добре управляват лихвените рискове в своите ценни книжа. "Банките могат да бъдат много печеливши при сегашната лихвена среда", каза той, посочвайки големите банки, които обикновено предлагат 0,25%-1% върху клиентските депозити, но сега могат да дават пари назаем при лихви около 4%-5% и по-високи.

"Спредът, който банките печелят на текущия лихвен пазар, е изумителен", каза той, подчертавайки JP Morgan Chase & Co., предоставяйки насоки, които включват приблизително 81 милиарда долара нетни лихвени приходи за тази година, което е увеличение с около 7 долара милиарда от миналата година.

Цените на имотите на един от най-засегнатите жилищни пазари в Европа и света - Швеция, тръгнаха нагоре

Цените на имотите на един от най-засегнатите жилищни пазари в Европа и света тръгнаха нагоре

Последното покачване на цените на апартаменти и къщи беше преди повече от година

Дел Векио от PGIM каза, че екипът му все още очаква сравнително кратка и плитка рецесия, ако такава изобщо се развие. "Можете да имате ситуация, в която това не е синхронизирана рецесия", каза той, добавяйки, че спадът може да "обхване" различни части на икономиката, вместо навсякъде наведнъж.

Пазарът на жилища в САЩ отбеляза рязко забавяне през изминалата година, тъй като лихвите по ипотечните кредити скочиха, но напоследък проблясват положителни признаци, докато "пътуванията, квартирите и отдихът все още вървят добре", каза той.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.