Люксембург ще стане първата страна в света, която ще направи безплатен целия си обществен транспорт.

Таксите за пътуване във влакове, трамваи и автобуси ще бъдат премахнати през следващото лято, предвиждат плановете на преизбраното коалиционно правителство под ръководството на Ксавиер Бетел, пише британският Guardian.

Люксембург все повече показва прогресивно отношение към транспорта. Това лято правителството предостави безплатен транспорт за всички свои жители под 20-годишна възраст.

Хората в Естония вече няма да плащат за градски транспорт

Хората в Естония вече няма да плащат за градски транспорт

Доскоро от такъв можеха да се възползват само жителите на Талин

Учениците от средното училище могат да използват безплатни пътувания между институцията и дома си. Пътниците плащат едва 2 евро за до два часа пътуване, което в страна с площ около 2600 кв. км покрива почти всички пътувания.

От началото на 2020 г. всички билети ще бъдат премахнати, спестявайки събирането на такси и контролирането на покупките на билети.

Политиката все още предстои да бъде изцяло обмислена. Все още не е решено да се таксува ли пътуването в първа и втора класа на влаковете.

Обратно на София: Букурещ прави градския транспорт безплатен

Обратно на София: Букурещ прави градския транспорт безплатен

Първата идея на новия кмет

Някои големи градове по света пускат безплатен обществен транспорт в определени дни, за да облекчат трафика, а в някои щати на САЩ автобусите са безплатни. Но никоя друга държава досега не е правила безплатна цялата си транспортна мрежа.

За това, разбира се, си има причина. Град Люксембург, столицата на малкото Великото херцогство, страда от някои от най-тежките задръствания в света.

В него живеят около 110 000 души, но още 400 000 души ежедневно пътуват до града, за да работят. Шофьорите в столицата прекарват средно 33 часа в задръствания през 2016 г., според местно проучване.

Безплатният обществен транспорт ще насърчи повече хора да слязат от колите и да го използват, което ще намали задръстванията и ще подобри качеството на въздуха в Люксембург.

Наред с безплатния транспорт, новото правителство обмисля и легализирането на канабиса, както и въвеждането на два нови официални празника. Един о тях е 9 май - Денят на Европа.