Преди пет години властите в естонската столица Талин направиха безплатен градския транспорт след като на публичен референдум 75% от хората гласуваха за тази промяна.

Всичко, което трябваше да направят гражданите на Талин, за да се възползват от тази възможност, беше да се регистрират като постоянно живеещи там и да закупят "зелена карта" за 2 евро. Посетителите на града, независимо дали естонци или чужденци, обаче трябваше да плащат за автобусите, трамваите, тролеите и влаковете в столицата.

За кратко време тази практика става толкова популярна в страната, че правителството там планира да направи транспортът в цяла Естония безплатен.

От 1 юли всеки окръг в балтийската държава може да въведе такава промяна засвоите граждани, която да важи 24 часа на ден за цялата седмица.

Местните власти ще имат право и да откажат да въведат безплатния транспорт, но така ще бъдат изключени от допълнителното държавно финансиране за градския транспорт. Засега не е сигурно дали всички 15 окръзи ще се присъединят към идеята.

Естония обаче не е единствената в Европа, която пуска безплатен транспорт. Някои градове във Франция и Германия също обмислят подобни промени с цел намаляване на трафика и борба със замърсяването на въздуха. Великобритания пък експериментира с безплатни автобуси всяка събота и неделя.

Ако планът на Талин обаче е успешен, страната ще се превърне в първата в света с напълно безплатен граждански транспорт.