Икономисти от Международния валутен фонд предупредиха за възможността от геоикономическо раздробяване на света на два търговски блока: САЩ-ЕС и Китай-Русия, пише агенция Прайм.

Според авторите появата на блокове ще бъде свързана не само с военния конфликт в Украйна, но и с ограниченията в секторите на суровините и полупроводниците, които са ключови за стратегическата конкуренция. Освен това Съединените щати и Китай въведоха редица двустранни търговски бариери през последните години.

МВФ влоши прогнозите: Световната икономика "накуцва"

МВФ влоши прогнозите: Световната икономика "накуцва"

Инфлацията спада, но "все още не е съвсем" според главния икономист на МВФ

"Всички тези развития може да са ранни признаци на по-широка геоикономическа фрагментация - политически обусловено обръщане на икономическата интеграция, в която международната търговия е централен компонент", заявяват експретите.

Икономистите от МВФ отбелязаха още, че ограниченият достъп до експортните пазари ще повлияе на цените на много стоки.

Геоикономическата фрагментация може да доведе до покачване на цените на суровините и създаване на недостиг. Така в "източния" блок, където се намират Китай и Русия, може да има недостиг на редкоземни метали, например олово, а в "атлантическия" блок цените на молибдена, калая и титана ще се повишат рязко, прогнозират експертите.

В допълнение, руско-китайският блок ще се сблъска с недостиг на кобалт, никел, мед, палмово масло, соя, печатни платки и различни видове микросхеми от модерно поколение, тъй като производството им е разположено в няколко страни от американско-европейския блок. 

На фона на напрежението с Китай, европейски компании инвестират в производство на чипове във Виетнам

На фона на напрежението с Китай, европейски компании инвестират в производство на чипове във Виетнам

BE Semiconductor Industries е получил одобрение да направи първоначална инвестиция от 5 милиона долара за наемане на фабрика

Въпреки това е трудно да се предвидят последствията за всеки блок, тъй като е необходимо да се вземе предвид и влиянието върху конфигурацията на блоковете в други региони, като Африка и Централна Азия, подчертаха икономистите.

Според руските експерти моделът, предложен от МВФ, е хипотетичен, тъй като търговският оборот между нововъзникващите блокове ще продължи дори и при липса на преки логистични маршрути.

"Такова икономическо моделиране не взема предвид сценарии на разделяне или неразделяне между два блока от оставащи държави и региони. Нивото на цените във всеки блок за конкретен продукт ще зависи от търговските отношения с необвързаните страни производители. Това е случай, когато търговската дипломация може да даде непредвидими резултати", заключи Антонина Левашенко, ръководител на Руския център за компетентност и анализ на стандартите на ОИСР към RANEPA.

Войни на чипове: САЩ ще попречат на Nvidia да изнася определени стоки за Китай

Войни на чипове: САЩ ще попречат на Nvidia да изнася определени стоки за Китай

Oграниченията засягат и други производители на чипове. Според анализатори Nvidia ще бъде засегната най-тежко засегнатата

По-рано експертите на СТО предупредиха , че ако световната икономика бъде разделена на два търговски блока, глобалният БВП ще загуби пет процента в дългосрочен план.Според ръководителя на организацията Нгози Оконджо-Ивеал не е взето решение за разделянето на блокове, но има "признаци на много скъпа фрагментация". "Това е като да загубиш цялата японска икономика ", обясни тя.