След повече от шест години преговори над дузина държави в Азиатско-Тихоокеанския регион се стремят да подпишат през 2020 г. сделка, която ще стане най-голямото търговско споразумение в света.

Споразумението, наречено Регионално всеобщо икономическо партньорство или RCEP, включва всички 10 държави от блока на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и нейните пет основни търговски партньори: Австралия, Китай, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея.

Заедно тези 15 държави представляват около една трета от населението на света и глобалния брутен вътрешен продукт, тези данни привежда Reuters. Това е повече, отколкото съответните показатели за други регионални търговски блокове, като Европейския съюз и споразумението между Съединените щати, Мексико и Канада.

Търговската война между САЩ и Китай може да струва на света $600 милиарда

Търговската война между САЩ и Китай може да струва на света $600 милиарда

Ако митата обхванат цялата търговия, ни очаква корекция на пазарите

RCEP стартира през ноември 2012 г. в Камбоджа по инициатива на АСЕАН за насърчаване на търговията между своите държави членки и шест други страни.

Тези шест други страни - Австралия, Китай, Индия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея, вече имат отделни споразумения за свободна търговия с АСЕАН. Комбинирането в рамките на RCEP би улеснило търговията в цялата група чрез намаляване на тарифите, стандартизиране на митническите правила и процедури и разширяване на достъпа до пазари, особено сред държави, които не са сключили търговски споразумения.

Първоначално в тази сделка бяха планирани 16 участници, но Индия реши да не се присъединява към търговския пакт поради опасения, че ще навреди на местните производители, пише CNBC. Всички 16 държави започнаха преговори за RCEP през 2013 г., когато се водеха преговори за друг основен търговски пакт - Транс-тихоокеанското партньорство или TTP. Предвид отсъствието на Китай в ръководения от САЩ формат, много експерти смятат, че RCEP може да помогне на Пекин да се противопостави на американското влияние в региона.

САЩ, Канада и Мексико подписаха новото търговско споразумение

САЩ, Канада и Мексико подписаха новото търговско споразумение

То заменя предишното NAFTA

Но още през 2017 г., Доналд Тръмп отмени американското участие в TTP и сделката се разпадна. Вместо това, САЩ наложиха вносни мита на някои страни. А търговската война с Китай навреди на много азиатски износители, като намали търсенето на техните стоки и забави растежа. След това значимостта на споразумението RCEP се увеличи.

Окончателният текст на споразумението все още не е преминал юридическа проверка и едва след това ще бъде публикуван.

Независимо от това медиите и анализаторите заявиха, че RCEP е на първо място полезен за търговията със стоки, тъй като постепенно ще намали тарифите за търговията с много продукти. Освен това сделката ще позволи на предприятията да продават едни и същи стоки в блока, като премахне необходимостта от попълване на отделни документи за всяко направление за износ, съобщава Reuters.

Австрия заплашва договаряното 20 години търговско споразумение между ЕС и Южна Америка

Австрия заплашва договаряното 20 години търговско споразумение между ЕС и Южна Америка

Сделката, която ще отвори пазар от 300 милиона души за европейските компании, е в риск

Просто казано, това споразумение ще позволи на азиатските производители да продават повече от своите стоки в региона си.

Според агенцията, дори компаниите, които изнасят стоки извън блока, ще имат стимули да създават своите вериги за доставки в страните членки на RCEP.