Парламентът на Австрия се превръща в основна заплаха за търговската политика на Европейския съюз, след като депутатите заплашиха, че няма да ратифицират споразумението с южноамериканските нации, подписано от Брюксел през юни, пише Politico.

Само дни преди изборите в Австрия, комисия в парламента прие решение, което задължава правителството да наложи вето на ратификацията на споразумението. Гласуването в комисията е задължаващо и не се нуждае от потвърждение от останалите депутати.

Ходът на Виена създава ново напрежение в областта на търговията за идващия президент на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ще трябва да се справи и със задаващата се търговска война на американския президент Доналд Тръмп. Той също така носи спомени от 2016 г., когато регион в Белгия почти провали търговската сделка на Европа с Канада.

Ако Австрия не се откаже, ветото ще бъде смъртоносно за споразумението, след като миналата година страните от ЕС решиха, че сделката ще трябва да бъде одобрена от всички страни в Съвета. Текстовете трябва да получат одобрението и в Европейския парламент, както и на още около 40 парламента в Европа.

Европейският съюз и Меркосур - търговско обединение между държавите в Южна Америка - постигнаха сделка на 28 юни след цели 20 години преговори. То обаче бе критикувано от земеделски държави като Ирландия, които се опасяват, че вносът на говеждо, захар и други стоки от южноамериканския блок ще нанесе щети за местните земеделци.

Унищожаващите пожари в Амазония (и критикувания отговор на Бразилия) доведоха до нови критики срещу споразумението. Миналият месец Франция също заплаши с вето, ако Бразилия не спази договорените в рамките на Парижкото споразумение задължения, като борбата с обезлесяването.

Избраният нов президент на ЕК подкрепа споразумението, което ще отвори за европейските производители на автомобили и машини огромен нов пазар. Но фон дер Лайен заяви, че е готова да се откаже от него, ако страните не спазват своите екозадължения.

Идващите избори в Австрия карат политическите партии да заемат по-твърда позиция срещу сделката, която не се радва на популярност в земеделските райони в страната. Парламентът може да промени позицията си на по-късен етап.