Американският президент Доналд Тръмп, отиващият си мексикански колега Енрике Пеня Нието и канадският премиер Джъстин Трюдо подписаха на 30 ноември ново търговско споразумение между трите страни USMCA. Церемонията бе излъчена на живо от сайта на Белия дом в кулоарите на Г-20 в Буенос Айрес, Аржентина. 

Споразумението USMCА (United States-Mexico-Canada Agreement) определя параметрите на най-големия междудържавен търговски блок и замени Северноамериканската зона за свободна търговия (NAFTA). Досегашното споразумение бе предоговорено с нови компромисни условия по настояване на президента на САЩ Доналд Тръмп.

САЩ и Мексико постигнаха сделка, която ще замени NAFTA

САЩ и Мексико постигнаха сделка, която ще замени NAFTA

Споразумението ще е валидно 16 години

"Споразумението предполага по-всеобхватно сътрудничество, което отговаря на интересите на нашите общества", заяви президентът на Мексико на церемонията по подписването. 

Тръмп, от своя страна, отбеляза, че споразумението ще помогне да се предотврати преместването на работни места в чужбина и да се върнат загубените работни места. Той нарече споразумението историческо, а преговорите за него - "истинска битка". 

Сега документът трябва да бъде ратифициран от парламентите на трите страни, включително Конгреса на САЩ.