САЩ и Мексико сключиха търговска сделка, която проправя пътя за замяна на NAFTA, настоящото търговско споразумение между двете държави и Канада.

Сделката ще се нарича Споразумението за търговия между САЩ и Мексико, отказвайки се от наименованието NAFTA, съобщава CNBC.

"Името NAFTA има лоша конотация, защото Съединените щати бяха ранени много лошо от NAFTA", каза президентът на САЩ Доналд Тръмп. По думите му сделката ще помогне на фермерите и производителите. "Направихме я по-добра" и за двете страни.

Мексико и Канада отхвърлиха идеите на Тръмп за NAFTA

Мексико и Канада отхвърлиха идеите на Тръмп за NAFTA

Двете държави смятат предложенията на Вашингтон за дискриминиращи

Новата сделка ще бъде в сила 16 години и ще бъде преразглеждана на всеки 6 години, според търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър. Планът няма да ограничи вноса на леки автомобили от Мексико, но запазва тарифите за стомана и алуминий, които вече са в сила. Сделката трябва да бъде одобрена и от Конгреса.

"Ние сме много развълнувани от това споразумение. Смятаме, че то ще доведе до повече търговия, а не до по-малко търговия", каза Лайтхайзър.

От няколко месеца двете държави водят задълбочени преговори, а по оста Вашингтон и Мексико Сити обикалят делегации.

300 000 души в САЩ остават без работа, ако страната напусне NAFTA

300 000 души в САЩ остават без работа, ако страната напусне NAFTA

Мексико и Канада също ще пострадат, основни стоки ще поскъпнат

"Наистина се надявам да постигнем добро споразумение. NAFTA е на 25 години и трябва да бъде модернизирана. Стискам палци да сме свършили добра работа и да стигнем до NAFTA 2.0", заяви пред CNBC Карла Хилс, бивш търговски представител на САЩ и главен преговарящ за NAFTA.

По думите на Тръмп мексиканските власти обещават, че страната ще започне да купува възможно най-много земеделски продукти от САЩ.

Американският президент се обади на мексиканския си колега Енрике Пеня Нието, за да го поздрави за успешните преговори, отбелязвайки, че Канада ще може да се включи отново в тях. Северният съсед на САЩ напоследък остана встрани от търговските преговори, след като Вашингтон отдаде приоритет на сделката с Мексико.

Мексико заплаши да излезе от NAFTA

Мексико заплаши да излезе от NAFTA

Ако условията на САЩ не ги устройват

"След като се разрешат двустранните проблеми, Канада ще се присъедини към преговорите, за да работи както по двустранните въпроси, така и по нашите тристранни въпроси", заяви канадският външен министър Кристия Фрийланд.

"И ще бъдем щастливи да го направим, след като двустранните въпроси между САЩ и Мексико бъдат решени", добави тя.

По думите на Тръмп преговорите с Канада още не са започнали, но ако Отава се съгласи на справедливи преговори, САЩ ще го направи.