300 000 американци ще останат без работа, икономическият растеж ще отслабне, акциите ще пострадат, а цените на основни потребителски стоки ще се повишат. Това ще са последиците за САЩ при излизане от търговското споразумение с Канада и Мексико - NAFTA, показва анализ на Oxford Economics, световната консултантска фирма, свързана с едноименния английски топ университет.

300 000 работни места ще представляват забавяне на растежа на работните места с около 2 месеца при сегашния темп на американската икономика. Около 14 млн. американски работни места зависят от търговията с Мексико и Канада, според търговската камара на САЩ.

Ако Вашингтон реши да се оттегли от споразумението, трябва да даде 6-месечно предизвестие. Така че загубите на работни места няма да се случат преди 2019 г.

Мексико и Канада отхвърлиха идеите на Тръмп за NAFTA

Мексико и Канада отхвърлиха идеите на Тръмп за NAFTA

Двете държави смятат предложенията на Вашингтон за дискриминиращи

Преговарящите се срещат следващата седмица в Канада, за 6-ия кръг от преговорите по NAFTA. Първите 5 кръга не доведоха до значителен напредък по спорни въпроси, като този как и къде се произвеждат автомобили.

Лидерите от Канада и Мексико казват, че някои предложения на администрацията на Тръмп са крайно неизгодни и могат да доведат до прекратяване на сделки. Търговският екип на президента твърди, че двете държави не желаят да правят компромиси.

Вашингтон даде да се разбере, че ако не постигне желаната сделка, ще се оттегли от споразумението, което действа от 1994 г. насам. При този сценарий икономическият ръст на САЩ ще бъде по-бавен през 2019 г. - 1,5%, в сравнение с 2%, ако NAFTA продължи да действа, твърдят експертите на Oxford Economics. Федералният резерв предвижда растежът през тази година да бъде 2.5%.

Мексико заплаши да излезе от NAFTA

Мексико заплаши да излезе от NAFTA

Ако условията на САЩ не ги устройват

Ръстът на инвестициите в бизнеса също ще се забави поради тревогите за протекционистките търговски мерки от Белия дом. Инвеститорите ще вложат парите си в по-малко рискови активи, като облигации и акции, което ще доведе до 5% понижение на стойността на индекса S & P 500, прогнозира икономистът Орен Клачкин.

Но излизане на Вашингтон няма да е драматично само за САЩ. Канада и Мексико също ще усетят тежките последици. Мексиканското песо ще спадне с 8%, което ще го изпрати на историческо дъно, а канадският долар ще се понижи с 2.5%.

Мексиканската и канадската икономики разчитат много повече на търговията и могат да загубят по-голям дял от работните места и инвестициите, отколкото САЩ. Без търговско споразумение Канада и Мексико ще наложат много по-високи мита върху американските продукти, отколкото САЩ върху мексиканските или канадски стоки.

Кои са най-големите търговски партньори на САЩ?

Кои са най-големите търговски партньори на САЩ?

Три държави са лидери и при вноса, и при износа

Всяка държава има тарифи, наречени "най-облагодетелствана нация", установени от Световната търговска организация. Развиващите се държави като Мексико имат право да налагат по-високи мита, отколкото развитите страни като САЩ, за да останат конкурентоспособни.

По-високите тарифи в региона биха довели до спад на вноса и износа и повишаване на цените за потребителите.

Великобритания влиза в NAFTA, ако не постигне търговско споразумение с ЕС?

Великобритания влиза в NAFTA, ако не постигне търговско споразумение с ЕС?

Ще се образува блок с 30% от световна икономика

Икономиката на САЩ ще се възстанови от последиците, свързани с излизане от споразумението до 2020 г., тъй като предприятията ще имат нужда от време, за да се приспособят към новата реалност.

Мексиканските лидери предупреждават, че напускане на Вашинтгон ще има значителни последствия за имиграцията. Приключването на NAFTA ще принуди повече мексиканци да търсят нелегално работа в САЩ. Това би бил сериозен удар и върху дипломатическите отношения между двете държави.