Цялостното изграждането на новата щаб квартира на НАТО край Брюксел е струвало 1,1 милиард евро. Това пише френското издание Le Monde, позовавайки се на полковника от белгийските въоръжени сили Ливен Ванхест, наблюдаващ строителството на обекта.

Днес съоръжението трябва да бъде официално открито в присъствието на президента Доналд Тръмп и другите държавни лидери от страните членки на алианса.

Само строителство на новия комплекс с площ 250 хиляди квадратни метра, намиращ се на север от белгийската столица е излязло 610 милиона евро. На неговата територия са разположени басейн, спортна зала, банки, магазини и салони за красота.

Решението за изграждането на новата щаб квартира на НАТО бе прието през 1999 година. Официално сътрудниците на алианса ще започната работата си в новите офиси през декември 2017 година.

Новият комплекс ще позволи на всички членове на северноатлантическия договор да разполагат с достатъчно пространство. Предвидени са и зони за нови членове на НАТО, при евентуално негово разширение, се посочва в сайта на алианса.

С охраната на основното здание и комплекса са ангажирани денонощно над 100 души. Доставчик на електронните охранителни системи е германската компания Siemens, мрежовата инфраструктура е дело на американската компания Lockheed Martin, информира RNS.