Ирландия обяви готовността си да подкрепи глобалната данъчна реформа, която предвижда въвеждането на минимална данъчна ставка върху печалбите на транснационалните корпорации на ниво най-малко 15 процента.

С корпоративна данъчна ставка от 12,5% от 2003 г. насам, Ирландия е европейската база за най-големите американски технологични компании.

В петък 140 държави и юрисдикции ще се срещнат, за да обсъдят под ръководството на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) няколко начини за ограничаване на укриването на данъци от международни компании и за постигане на по-справедливо разпределение на данъците постъпления. Очаква се по време на предстоящото заседание да бъдат договорени заключителните разпоредби на данъчната реформа, чието изпълнение може да започне през 2023 г., пише The Wall Street Journal.

Може ли Ирландия да застане на пътя на глобания минимален корпоративен данък?

Може ли Ирландия да застане на пътя на глобания минимален корпоративен данък?

Финансовият министър на страната счита, че сделката може да навреди на едно от най-големите икономически предимства на Ирландия

Споразумението за глобална данъчна реформа по-рано тази година получи подкрепа от 130 страни, а Ирландия доскоро оставаше сред онези, които не бързаха да го одобрят.

Настоящият процент от 12,5% в страната е значително по-нисък от средния за страните от ОИСР от 23%, във връзка с което именно в Ирландия компании като Google, и Facebook Inc. са отворили свои централи.

Според Американската търговска камара в Ирландия работят над 800 американски компании.

Ирландското финансово министерство изчислява, че страната ще загуби до 2 милиарда евро данъчни приходи в резултат на данъчната реформа. В същото време властите в Дъблин отбелязват, че ниската корпоративна данъчна ставка не е единственият фактор, който привлича чуждестранни компании в страната.

Фактът, че Ирландия се е съгласила да подкрепи глобалната данъчна реформа, вероятно е отстъпката на страната пред ключови нейни партньори, особено САЩ, пише WSJ.

"Мисля, че сегашната ни позиция е един вид баланс и справедлив компромис, който отразява интересите на много страни", каза ирландският финансов министър Паскал Доногюе.

Байдън склони на 15% световен минимален корпоративен данък

Байдън склони на 15% световен минимален корпоративен данък

Преговорите продължават

Глобалната данъчна реформа включва два ключови момента, първият от които предвижда преразпределение на данъчните права за най -големите мултинационални корпорации, включително технологичните. В съответствие с първия пункт държавите ще имат право да облагат с данък дейностите на международни корпорации, които се извършват в тази страна, дори ако компаниите не са физически представени в нея. В съответствие с втория основен пункт на реформата минималната данъчна ставка върху печалбата на транснационалните корпорации е определена на не по-малко от 15%.