Сред важните приоритетите на президента на САЩ Джо Байдън е глобална реформа в данъчни правила. Наскоро Г20 подкрепиха план, който гарантира, че мултинационалните компании ще плащат справедлив данък в страните, в които работят. Една европейска страна, с население 5 милиона души не иска това да се случва. Може ли Ирландия да застане на пътя на подобна промяна?

Години наред страната привлича редица глобални компании, заради корпоративния данък от едва 12,5%. За сравнение в САЩ данъка за компаниите е 21%, а в Обединеното кралство е 19%. Вероятно това е причината, поради която компании като Facebook, Google и Apple имат регионални централи в страната, докато фармацевтични компании като Pfizer разполагат с производствени центрове в Ирландия.

След като 132 правителства по света се споразумяха за минимален корпоративен данък от най-малко 15%, изглеждабтака, че Ирландия саботира плана. "Не участваме в това споразумение," заяви финансовият министър Пашал Донахоу.

Въпреки сегашната си позиция, Ирландия може да отстъпи при силен политически натиск. Миналата седмица Донахоу се срещна с министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, след което заяви, че разговорите са били продуктивни.

Опозицията в Ирландия обаче смята, че има много пречки пред изпълнението на амбициозния план. Дори ако Ирландия подкрепи подобен данък, прилагането в блока може да бъде сложно. По думите на Гари Хофбауер от Peterson Institute for International Economics подобни планове отнемат повече време за изпълнение, отколкото се смята.

Ниската данъчна ставка в Ирландия

През 2016 г. икономиката на Ирландия нараства с над 26% на годишна база. Безработицата пада сериозно. Причината за нарастването беше, че много глобални компании са преместили части от бизнеса си там.

Този период за страната показва колко ефективна е политиката на страната при привличането на мултинационални компании, навлизащи в страната главно заради корпоративния данък от 12,5% , който съществува от 2003 година в страната.

"Ниската ставка е един от факторите, които правят Ирландия привлекателна за преки чуждестранни инвестиции. Очевидно мултинационалните компании допринасят значително за икономическия растеж", смята и Юлия Сиедшлаг, която е доцент в Института за икономически и социални изследвания в Дъблин.

Бизнесът на чуждестранните компании помага на Ирландия да се възстанови по-бързо от световната финансова криза и последвалата европейска дългова криза. Икономиката на страната нарастваше с темп от над 8% до 2014 г. Освен това по време на пандемията през 2020 г. икономика на Ирландия също нараства.

Вероятно и за това финансовият министър на страната счита, че сделката може да навреди на едно от най-големите икономически предимства на Ирландия.

Подкрепа на страната обаче е необходима на Европейския съюз, за да издаде директива и е Ирландия вече е под значителен натиск да смекчи позицията си.

Но дори Ирландия да остане твърда в позицията си, има основателна причина да мислим, че страната може и да капитулира и в крайна сметка д асе съгласи за ощата корпоративна ставка, смята професор по международно данъчно право в университета в Лозана, Швейцария Робърт Данон.

По думите му, ако бъде договорен глобален минимален данък от 15% и Дъблин не промени законоустановената си ставка, Съединените щати ще могат да се намесят и да взимат останалите 2,5% от данъка, който се дължи от американска фирма например, върху печалбите, регистрирани в Ирландия.

Според експерти страната вероятно би могла да приеме ръст от 2,5%, но ако консенсусът ставката се увеличи до 21% глобален минимален данък, това би изтрило конкурентното предимство на Ирландия по отношение на данъците.

Не само Ирландия е пречка

Дори лидерите в Европейския съюз да подкрепят предложението на ОИСР, превръщането му в закон в блока със сигурност ще бъде сложно. Обсъжданията ще продължат през следващите месеци, като целта е да се пристъпи към окончателен план за изпълнение до октомври.

"Споразумението за глобален минимален данък от най-малко 15% е голяма стъпка. Но дяволът е в детайлите", написа по-рано този месец икономистът и носител на Нобелова награда Джоузеф Стиглиц.