Корпорациите по света трябва да плащат поне 15% данък върху печалбата си, заяви в четвъртък Департамента по финанси на Съединените американски щати, цитиран от CNBC. Налогът може да бъде и по-висок, казват от Вашингтон, и посочват, че 15% е минимумът, а преговорите трябва да продължат да бъдат амбициозни и да го повишат.

В момента американските компании плащат 21% данък върху печалбата си след данъчните промени от 2017 г. Преди това налогът бе 35%. Новият президент Джо Байдън предлага увеличение до 28%. Но Белия дом иска промените да засегнат дейността и извън страната.

Световният минимален корпоративен данък ще засегне чуждестранните печалби на компаниите. Така, ако страните от ОИСР постигнат съгласие по минимум, правителствата все пак ще могат да определят какъвто размер на данъка искат.

Но ако дадена компания плаща по-малко в определена страна, домашните им правителства могат да получат разликата.

Министърът на финансите Джанет Йелън посочи, че минималният данък ще обезкуражи компаниите да местят регистрациите си в други държави, макар че по-голямата част от дейността им е в САЩ, например.

Засега има общо съгласие по философията на промените, но преговорите продължават и сделка може да има през лятото. Някои страни, включително Ирландия, използват ниския корпоративен данък като стимул за компаниите и като ключва стратегия за развитие.

По-рано, преди Байдън да включи САЩ отново в разговорите, страните ОИСР обсъждаше 12,5%.

Ирландия ще пострада най-много от идеята за световен минимален корпоративен данък

Европейската държава, която ще загуби най-много от идеята за световен минимален корпоративен данък

Там приходите от налога покриват пенсиите на всички пенсионери