Полският антимонополен регулатор UOKiK наложи на руската компания "Газпром" и на пет други компании, участващи в строителството на газопровода "Северен поток 2", максимални глоби съответно от 7,6 млрд. и 61 млн. долара, за изграждане на съоръжението без негово съгласие.

Както се посочва в профила на регулатора в Twitter, той също така издава заповед за прекратяване на договорите, сключени за финансиране на строителството на "Северен поток 2".

Дания разреши експлоатацията на "Северен поток 2" на своя шелф

Дания разреши експлоатацията на "Северен поток 2" на своя шелф

САЩ активно се противопоставят на проекта заради енергийната зависимост на ЕС от Русия

По-рано в сряда UOKiK анонсира "безпрецедентното решение" като част от разследване на предполагаеми нарушения на антитръстовото законодателство по време на работа по "Северен поток 2", информира interfax.ru.

Преди това UOKiK блокира създаването на съвместно предприятие за изграждането на "Северен поток 2", както в случая със строителството на "Северен поток 1". В резултат на това газопроводът се изгражда от Nord Stream 2 AG, 100% дъщерно дружество на Газпром, а европейските партньори финансират проекта като кредитори.

Полша: "Северен поток 2" струва прекалено много на Европа

Полша: "Северен поток 2" струва прекалено много на Европа

Проектът прави съюза зависим от доставките на руски газ, гарантирайки финансови инжекции за руската олигархия, смята полският премиер

В отговор на новия формат за организиране на проекта, полският антимонополен орган започна ново разследване през 2018 г., вярвайки, че по този начин членовете на консорциума са нарушили антитръстовите закони.

През август UOKiK глоби "Газпром" за нежеланието му да си сътрудничи по разследването на проекта "Северен поток 2" със сума в размер на 50 милиона евро - максималната санкция по закона. "Газпром" през същия месец подаде жалби до компетентния съд на Полша срещу решенията на полския антимонополен орган.

Руският газов монополист оспори решението за ограничаване на достъпа на "Газпром" до доказателства, събрани в рамките на разследване за предполагаемата концентрация на руска компания и чуждестранни инвеститори в хода на проекта "Северен поток 2". Газпром заяви, че UOKiK в хода на антимонополното разследване, започнато срещу "Северен поток 2", е поискало информация от компанията, която не е свързана с предмета на разследването.

По-рано UOKiK глоби френската Engie по подобен повод. В същото време полската страна уверява, че "останалите четири компании са сътрудничали и предават документи и информация, поискани от UOKiK".