Губернаторите на девет източни и западни щата в САЩ подписаха два пакта за координираното възстановяване на икономическите дейности. Едната група е предвождана от Ню Йорк, който е сред най-силно засегнатите щати в страната, и включва още Ню Джърси, Кънектикът, Делауер, Пенсилвания и Роуд Айлънд, а другата - Калифорния, Орегон и Вашингтон.

"Никой не е виждал подобно нещо преди и никой няма отговорите", каза губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо. "Относно публичното здраве и икономиката: кое е на първо място? И двете са на първо място."

Губернаторите, всички от които са от Демократическата партия, не са представили времеви хоризонт, в който ще бъдат отменени социалните мерки, но заговориха за координирана стратегия за облекчаване на икономическите, тъй като се предполага, че пикът е преминал. Първоначално ще бъдат отворени бизнесите за стоки, които не са от първа необходимост, а след това и училищата и университетите.

По-зле от 2008 г.: Колко ипотеки могат да станат необслужвани в САЩ

По-зле от 2008 г.: Колко ипотеки могат да станат необслужвани в САЩ

Докато Голямата рецесия се разви в рамките на години, настоящата криза ескалира за дни

Доналд Тръмп разкритикува подписаните пактове от губернаторите, посочвайки, че цялата власт за икономическия живот принадлежи на оглавяваната от него институция. Все пак той потвърди позицията си за възстановяване на икономическия живот и посочи, че напредва разработването на план за постепенното отваряне на стопанството.

"Президентът на САЩ диктува правилата", каза той в типичния си дух по време на вчерашната пресконференция. "Все пак, ние ще работим заедно с щатите."

Тръмп отдавна защитава позицията, че икономическият живот трябва да бъде възстановен. На обратното мнение е водещият здравен експерт в страната, Антъни Фаучи (на снимката вдясно), според който стопанството и социалното общуване трябва да останат затворени, при това - за по-дълъг от първоначално обявения срок.

Фед: САЩ да се готви за 18 месеца затворена икономика

Фед: САЩ да се готви за 18 месеца затворена икономика

Възстановяването на икономиката няма да е V-образно, твърди Нийл Кашкари

Все повече институции също правят прогнози, според които икономиката ще бъде поддържана изкуствено замразена за дълго време. Сред тях е Федералният резерв на Минеаполис, чиито председател Нийл Кашкари вчера посочи, че според него тя ще бъде спряна за година и половина.