След като броят на новоподадените молби за безработица в САЩ надхвърли 10 млн. в рамките на по-малко от половин месец, сега се задава следващият удар върху икономиката, който ще бъде понесен от банковия сектор, тъй като прогресивно повече хора няма да могат да изплащат ипотеките си.

Засега в страната платците, засегнати от пандемията, ще могат да се възползват от тримесечен мораториум върху кредитите си, през който няма да се акумулират санкции и да се понижава кредитният им рейтинг. Но все пак след този срок те ще трябва да възобновят плащанията, което, предвид прогресивно растящия брой безработни, вероятно ще доведе до вълна от необслужвани заеми.

Всъщност според главният икономист на Moody"s Марк Занди 30% от ипотечните заеми на общо над 15 млн. американци може да станат необслужвани, при това в изключително кратък срок - до средата на лятото, предаде Zero Hedge. "Това е безпрецедентно събитие", каза професорът по недвижими имоти и финанси в Wharton School към University of Pennsylvania Сюзън Уочър. "Голямата финансова криза се разви за години. Този път ситуацията се развива в рамките на седмици."

Планът за момента е икономиката да се възстанови бързо, след като заразата премине, след което индивидите с трудности при плащанията на кредитите да бъдат подпомогнати. Това обаче едва ли ще се случи, предвид вече взетите мерки и спирането на икономиката, тъй като щетите върху отделните отрасли се разпространяват вълнообразно и вече са обхванали цялото стопанство. Невъзможно е да се осигурят бейлаути за абсолютно всички, когато всичко е затворено.

"Никой не знае колко ще продължи извънредното положение", каза Андрю Якабович от Enterprise Community Partners. "Програмата за мораториум позволява на всеки да удари пауза на плащанията на кредитите в сегашните обстоятелства. След това ще видим как ще изглежда светът след шест или дванадесет месеца."

Напълно възможно е да се стигне до опрощаване на дълг от страна на правителството, след като периода за мораториум на плащанията изтече. Властите може и да вземат мерки и против масовата вълна от фалити, която така или иначе вече залива икономиката на страната, защото тя ще окаже допълнителен шок върху финансовата система.