През декември 2011 г. Владимир Путин, тогава министър-председател на Русия, бил напът да препотвърди поста си на президент на страната по време на изборите през март 2012 година.

Подобаващо, Путин бил домакин на пищен банкет в New Century – най-богатият клуб по конен спорт в Москва, за членовете на клуб „Валдай” и изтъкнати академици и журналисти от цял свят.

„Празненството бе екстравагантно: пушена пъстърва, патешки дроб, супа от еленско месо, ревен сорбе, телешки бузи и супа от круши и карамел”, пишат авторите на книгата „Оста Русия-Китай” Дъглас Е. Шон и Мелик Кайлан, цитирани от Business Insider.

Владимир Путин говорил пред гостите си по теми, вариращи от „загубата на обществено доверие към руското правителство до собственото му належащо лидерство”.

По-късно насочил фокуса си върху САЩ и се обърнал към присъстващите американци на събитието.

Путин и Обама очи в очи. Какво си казаха?

Путин и Обама очи в очи. Какво си казаха?

Двамата президенти се разговаряха в рамките на срещата на Г20 в Анталия

„Питате ме дали ще се променим. Топката е във вашето поле. Вие ще се промените ли”, попитал Путин.

Той продължил темата, като изразил неодобрението си към плановете на САЩ да построят система за противоракетна отбрана, която той вярвал, че би поставила умишлена заплаха за националната сигурност на Русия.

След това тогавашният руски премиер добавил, че единствената причина САЩ да имат какъвто и да е интерес към взаимоотношения с Москва е, че Русия била единствената държава, която може да „унищожи Америка за половин час или по-малко”.

Шон и Кайлан заключават: „Би било трудно да се намери изявление, което разкрива по-добре истинската позиция на Путин по отношение на Съединените щати”.