Срещата на лидерите от Г20 продължава и в понеделник в Анталия. През вчерашния ден очаквано най-обсъжданата тема бяха терористичните атаки в Париж от края на миналата седмица. Участниците в обсъжданията се обединиха около необходимостта от предприемането на по-сериозна борба срещу Ислямска държава. Другата основна тема беше тази за емигрантския поток от Сирия и Близкия Изток към Европа. 

В дневния ред за днес влизат редица икономически въпроси, като това как да бъде стимулиран глобалният растеж, как да бъде намалена безработицата и да бъде подсигурена банковата система. Заедно с това лидерите ще обсъдят теми, свързани промените в климата и необходимостта от ограничаване на вредните емисии.

Blооmberg публикува основните решения, до които стигнаха страните от Г20 на срещата си вчера. Ето ги и тях:

Повече усилия в борбата срещу Ислямска държава

Очаквано обсъжданията около атентата във френската столица взеха превес в неделя. Участниците в срещата стигнаха до общо решение да бъдат удвоени усилията срещу Ислямска държава, като фокусът ще бъде поставен върху източника на финансиране за джихадистите. Заедно с това ще се обмислят варианти за засилване на контрола по границите, в частност за Европейския съюз (ЕС).

Обама и Путин очи в очи

Президентът на САЩ Барак Обама и руският му колега Владимир Путин се срещнаха на среща очи в очи, която продължи повече от половин час. Двамата са обсъдили войната в Сирия и необходимостта от постигане на мир там. Обама и Путин са постигнали консенсус, че Вашингтон и Москва трябва да обединят усилията си в борбата с Ислямска държава и за отстраняване на сирийския президент Башар Асад.

Меркел в защита на бежанците

Последните седмици не бяха лесни за германския канцлер Ангела Меркел. Тя понесе сериозни критики вътре в държавата и от други европейски членки заради политиката си по отношение на бежанците. По време на срещата на Г20 в неделя тя настоя атентаторите във Франция да бъдат възможно най-бързо идентифицирани, за да се разсеят обвиненията и негативните настроения срещу “невинните бежанци”. Според Меркел е важно да се установи дали терористите от Париж са влезли в Европа с потока от Близкия Изток, представящи се за търсещи убежище. Очаква се днес тя да има среща с американския президент Барак Обама.

Стъпки към подобряване на пазара на труда

Групата на двайсетте обсъди въпроса за осигуряване на по-голямо равенство на пазара на труда. Това се отнася до гарантиране на равни и по-добри условия за намиране на работа, както и до усилена борба срещу бизнеса, укриващ данъци. Турският президент Реджеп Ердоган дори стигна по-далеч в коментара си по въпроса, като посочи, че бедността може да предизвика агресия, която от своя страна да прерасне в радикализация и екстремизъм.

Голямата въпросителна – климатичните промени

Темата за климатичните промени се превърна в ябълката на раздора за лидерите от Г20. От френска страна настояват за по-сериозен контрол и поемане на по-голяма отговорност от държавите по отношение на вредните емисии. Останалите от групата на двайсетте обаче не са съгласни за въвеждането на по-строги мерки по този въпрос.

Системно важните банки

Представителите на страните от Г20 се обединиха около темата за решенията на Борда за финансова стабилност. Според структурата към Г20 системно важните в глобален мащаб банки трябва да разполага с резерви, които могат да покрият минимум 16% от т.нар. лоши заеми през 2019 г., като те трябва да се увеличат до поне 18% през 2022 г. Общото мнение от неделя е, че трябва да се предотврати риска от натоварване на данъкоплатците при изпадане на кредитори в криза. Заедно с това ще се направят промени в правилата в някои аспекти на финансовите пазари.