Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който държавата лишава австрийската компания OMV и германската Wintershall Dea от дяловете им в проекти за добив на газ в арктическите райони, съобщават световните агенции.

Това е удар на стойност милиарди долари за западните бизнеси и е най-голямото изземване на чуждестранни активи в Русия.

Hyundai продава автомобилния си завода в Русия за символична сума: кой го придобива?

Hyundai продава автомобилния си завода в Русия за символична сума: кой го придобива?

Компанията отчита огромна загуба

Става дума за дяловете на OMV и Wintershall Dea в находище "Южно - русское" и проекти в сибирското находище "Ачимов". Те ще отидат в новосъздадени руски компании, като постъпленията от последващи продажби ще бъдат внесени в специални сметки, собственост на бившите чуждестранни собственици. Указите отмениха и сключените до момента корпоративни споразумения.

Wintershall Dea - съвместно предприятие на BASF и инвестиционната компания на руския милиардер Михаил Фридман, обявиха още през януари, че значителните им руски активи на практика са били отнети от държавата. Германският концерн вече отчете над 7 млрд. евро загуба за 2022 г.

Bosch продава бизнеса си в Русия на турски инвеститор?

Bosch продава бизнеса си в Русия на турски инвеститор?

Как се стигна до продажбата и кой беше основният съперник на турската компания

OMV също са в процес на изтегляне, като те очакваха близо 2 млрд. евро загуба заради случващото се в Русия.

На Запад активи за милиарди долари на руската държава, бизнесмени и компании са замразени, говори се сериозно и за предоставянето им на Украйна. Така в отговор Кремъл подпомага местни играчи, които срещу скромни суми придобиха бизнеса на редица големи западни компании като Danone и Carlsberg.