Президентът на Русия, държавата, която е един от най-големите производители и износители на петрол в света, каза днес, че не изключва споразумението за съкращаване на добива ОПЕК+ да се продължи до края на 2018 година.

"Всички сме заинтересувани от стабилен пазар. Това, което направихме заедно с ОПЕК, мисля е в полза на цялата световна икономика. Дали ще продължим споразумението или не, зависи от развитието на ситуацията на световния пазар. По принцип не изключвам неговото продължаване. Но ние ще изходим от тези реалности, които ще бъдат към март 2018 година." Това каза Владимир Путин на енергиен форум в Москва, цитиран от Reuters.

Руският президент посочи още, че ако производителите решат да продължат действието на споразумението, то срокът трябва да се удължи минимум до края на 2018 година.

В края на ноември 2016 г. ОПЕК и редица страни производители на петрол извън картела се споразумяха да намалят добива си с 1,8 милиона барела на денонощие. От тях 1,2 млн. барела се падат на страните от ОПЕК, а от останалия обем за съкращаване - 300 хил. барела на ден пое задължение да намали Русия.През май тази година срокът на действие на пакта ОПЕК+ бе продължен до края на март 2018 година.

Целта на тази мярка цели да стабилизира петролния пазар като балансира търсенето и предлагането след срива на цените от 2014 година насам. Много държави участнички в споразумението, вкл. Русия, разчитат на петрола като важен източник на средства за техните бюджети.