Над 350 000 жилищни сгради ще бъдат сериозно повредени и над 45 000 души ще бъдат сериозно ранени или убити, ако земетресение с магнитуд между 7,4 и 8,1 удари Румъния. Цифрите са предоставени от Главния инспекторат за извънредни ситуации в Министерството на вътрешните работи в доклада "Национална концепция за реакция след земетресение", изготвен в края на 2021 г. и наскоро цитиран от Digi24 и Romania Insider. Друг документ, изготвен от Сметната палата на Румъния, публикуван през януари 2022 г., обръща внимание на факта, че държавните институции не са подготвени за силно земетресение.

Премиерът Николае Чука заяви, че правителството ще поеме отговорност за изпълнението на решенията, свързани с укрепване на инфраструктурата, уязвима от земетресения, и ще осигури необходимите средства за стартиране на нужните действия възможно най-скоро. Той също така призна, че досега публичната администрация се е движела мудно по отношение на укрепването на уязвими сгради.

Министърът на развитието Чеке Атила каза по време на пресконференция, че правителството има за цел да създаде програма за мониторинг на инвестициите за укрепване на сгради в риск. "Днес имаме 290 заявки за финансиране в платформата, от които 130 са за жилищни блокове и 160 за обществени сгради", обясни той.

В епицентъра на труса: Турски град остана непокътнат, защото в него няма незаконно строителство

В епицентъра на труса: Турски град остана непокътнат, защото в него няма незаконно строителство

Как щетите и смъртните случаи могат да бъдат сведени до минимум?

Чеке Атила добави, че е разпоредил на Държавния инспекторат по строителството да прави периодични проверки на текущите инвестиционни проекти.

Министърът подчерта, че Министерството на образованието има програма, финансирана от Световната банка, която включва окрупняване на 70 училища. Необхванатите от програмата ще получат финансиране чрез Министерството на развитието или Националната инвестиционна компания, каза Атила.

"По отношение на програмите, изпълнявани от Министерството на развитието, има три нива, чрез които правителството финансира работите по обезопасяване от сеизмичен риск. Бих започнал с финансирането в рамките на нашия обсег от PNRR, където имаме 555 милиона евро за дейности, които включват укрепване на сгради. От тази сума към момента имаме подписани договори за 441 млн. евро, като договорите започват през юни 2022 г. Става дума за 238 сгради, които имат осигурено финансиране за обезопасяване от сеизмичен риск. До 15 март ще сключим договори цялата сума", добави министърът, цитиран от News.ro.

Отделна застраховка "земетресение" не се предлага: Какви са вариантите за защита на дома и колко струват?

Отделна застраховка "земетресение" не се предлага: Какви са вариантите за защита на дома и колко струват?

Цените на застраховките на домашно имущество в България са най-ниски в сравнение с другите европейски държави

Говорителят на правителството Дан Карбунару заяви, че 118 училища, класифицирани като степен 1 ​​на сеизмичен риск, ще бъдат приоритет за правителствените програми и че изпълнителната власт ще се намеси спешно, когато е необходимо финансиране.

Ръководителят на Отдела за извънредни ситуации на Румъния Раед Арафат обяви, че кампанията "Не треперя по време на земетресение" скоро ще бъде стартирана по 30 телевизии. Кампанията има за цел да подготви хората за реакция в случай на земетресение.

"Това е кампания, която е създадена от нашите колеги от Главния инспекторат по извънредни ситуации. Има седем клипа, един за това как да се подготвите преди земетресение и шест за това как да реагирате в различни ситуации в случай на земетресение: вие сте в голям магазин, в мола, у дома, на работа, в училище и показва как трябва да реагирате", каза Арафат, цитиран от News.ro.

Миди, морски камъни, вестници и стиропор: Плашещите резултати от инспекциите на сгради в Истанбул

Миди, морски камъни, вестници и стиропор: Плашещите резултати от инспекциите на сгради в Истанбул

Молбите за строителна инспекция в Истанбул се увеличиха с 90 процента след земетресенията

Властите не са единствените, които вземат мерки след земетресението в Турция. Съобщава се, че частни граждани купуват комплекти за оцеляване повече от преди.

"Обемът на поръчките не е голям в нормален период. Имаме само 10-15 поръчки. Сега, след земетресението в Турция, имаме поръчки за 80-100 комплекта", Даниел Тимофте, собственик на компания, специализирана в продажба аварийни комплекти и продукти, каза Economica.net.

Румъния също беше засегната от две земетресения със средна интензивност тази седмица. Първият с магнитуд 5,2 беше в понеделник, 13 февруари, а вторият, по-силен, с магнитуд 5,7 удари страната на следващия ден. 

Земетресения за милиони: Това са най-скъпите земни трусове в историята

Земетресения за милиони: Това са най-скъпите земни трусове в историята

Въпреки че това са едни от най-значимите бедствия за човечеството, икономическата цена не отразява жертвите