Молбите за строителна инспекция в Истанбул са се увеличили с 90 процента след земетресенията в южната част на страната, съобщава Hurriyet Daily News.

След земетресението, което удари южната част на страната, жителите на Истанбул, в който експертите отдавна очакват земетресение с голям мащаб, започнаха да подават молби за проверка на сградите им.

В пробите на много от старите сгради били открити материали като миди, морски пясък, морски камъни и вестници, стиропор и дърво.

"Има необичайно увеличение от 90 процента на исканията за проверка, които идват при нас", каза Менекше Перди, служител от лабораторията за бетон и подове на община Кадъкьой.

"Гражданите, живеещи в новопостроени сгради, не трябва да се страхуват, ако техните сгради имат сертификат за обследване на бетон и теренно проучване", обясни Перди.

В епицентъра на труса: Турски град остана непокътнат, защото в него няма незаконно строителство

В епицентъра на труса: Турски град остана непокътнат, защото в него няма незаконно строителство

Как щетите и смъртните случаи могат да бъдат сведени до минимум?

"Когато наш гражданин подаде заявление, нашите общински екипи на терен взимат конкретни проби от определени точки на сградата. По-късно анализа се извършва в лабораторията и се преобразува във файл. Качваме необходимата информация за сградите в системата на министерството. Ако една сграда е с рискова конструкция, ние я предаваме на дирекция "Имотен регистър". Ако се наложи събаряне, процесът започва", каза тя.

Според експерти въздействието на смъртоносните земетресения, които удариха южната част на страната, можеше да бъде по-малко, ако са били извършени необходимите проверки. Те призоваваха властите да вземат предпазни мерки в други райони, където се очакват земетресения.

"Преживяхме огромно бедствие, което засегна 12-15 милиона души, но ако бяхме направили необходимата подготовка, разрушенията може би нямаше да са толкова големи", каза Танер Юзгеч, ръководител на Камарата на строителните инженери, подчертавайки, че има недостатъци в процесите на планиране и изграждане на сградите.

Отделна застраховка "земетресение" не се предлага: Какви са вариантите за защита на дома и колко струват?

Отделна застраховка "земетресение" не се предлага: Какви са вариантите за защита на дома и колко струват?

Цените на застраховките на домашно имущество в България са най-ниски в сравнение с другите европейски държави

"Ако една сграда оцелее и друга бъде разрушена, това не може да се нарече съдба", добави Юзгеч. "Строителните процеси са били ориентирани към печалба, но безопасността и общественото здраве трябва да бъдат приоритет."

Цитирайки властите, които казват, че има 6-6,5 милиона рискови сгради в цялата страна, той каза: "Ние не знаем къде и в какво състояние са те".

Експертът също така отбеляза, че възможно най-скоро трябва да се създаде инвентаризация на качеството на жилищата в страната.

"В Истанбул има 70 000-80 000 сгради "ковчези", за които е чудо, че дори съществуват. Тези сгради трябва да бъдат евакуирани и реновирани", призова той властите.

Най-застрашените от срутване при земетресение сгради, в които живее 20% от населението на София

Най-застрашените от срутване при земетресение сгради, в които живее 20% от населението на София

Трагедията в Турция повдигна въпроса: "Безопасни ли са сградите, в които живеем?"

По време на инспекционно посещение в района на земетресението в Диарбекир министърът на правосъдието Бекир Боздаг каза: "Започнато е разследване относно разрушените сгради. Виновните ще понесат отговорност пред закона".