Руският диамантен гигант "Алроса", който е най-големият глобален производител на скъпоценните камъни, официално става част от списъка със санкции на Европейския съюз срещу Русия и руския бизнес. Това обявиха от Европейския съвет, цитирани от Bloomberg. В списъка е включен и изпълнителният директор на компанията Павел Мариничев.

Снимка 609474

Източник: iStock

"Алроса" е най-голямата компания в световен мащаб в сектора с дял от 27% от световния добив на диаманти. Тя е единствената, в чието портфолио са включени още дейностите по преработка и търговия с диаманти. Компанията е държавна (35% от акциите държи Руската Федерация, а 25% - Якутска област) и държи дял от 90% от добива на всички диаманти в Русия.

Руската "Алроса" ще строи нова диамантена мина в Сибир

Най-големият производител на диаманти в света ще строи нова мина в Сибир

Инвестицията по проекта възлиза на $1,26 милиарда

Руският диамантен гигант добива скъпоценните камъни от мините си в Западна Якутия и Архангелска област, както и в Африка.

Влизането на компанията "черния списък" на Европа става по силата на одобрения по време на последния Европейски съвет 12-и санкционен пакет срещу Руската федерация, заради военното нахлуване на страната в Украйна. Така търговията с диаманти от Русия вече е забранена. Мярката се прилага паралелно и от страните от Г-7.

Последният финансов отчет на "Алроса" показва, че печалбата за първите девет месеца на 2023 година намалява с почти 8% до $957 милиона. Приходите от продажби обаче се увеличават с почти 8%.

Страните в света, купуващи най-много руски диаманти

Страните в света, купуващи най-много руски диаманти

Има разместване в челната тройка