Властите в САЩ може да разрешат на американските технологични компании да подновят продажбите си за китайският лидер Huawei в следващите две седмици. Това е заявил официален източник пред Reuters. Тази информация идва след като президентът Доналд Тръмп даде сигнал, че санкциите срещу производителя може да бъдат ограничени.

Huawei беше включена в "черния списък" от американското министерство на търговията през май. Тази стъпка целеше да забрани на американските компании да доставят продукти и услуги на китайския гигант без получаване на изрично разрешение от властите.

През последния месец след срещата на китайския президент Си Дзинпин с американския му колега стана ясно, че все пак американските производители може да получат разрешение за подновяване на търговията с Huawei.

След санкциите: Huawei търси $1,5 милиарда, но загърби чуждите банки

След санкциите: Huawei търси $1,5 милиарда, но загърби чуждите банки

За първи път компанията ще се обърне само към китайски институции

От Reuters посочват, позовавайки се на представител на министерство на търговията, че разрешения за продажби ще бъдат издадени за продукти и услуги, при които няма риск за националната сигурност.

Междувременно от The Wall Street Journal излязоха с информация, че Huawei ще съкрати стотици работни места в САЩ заради затрудненията си в резултат на санкциите.

Според информацията това действие ще засегне 850 души, работещи за дъщерното дружество на китайския производител в Щатите Futurewei. Там за компанията работят около 1500 души.

САЩ разрешава търговията с Huawei, но само за определени компоненти

САЩ разрешава търговията с Huawei, но само за определени компоненти

Ще се допуска само износ, който не застрашава националната сигурност