САЩ обявиха, че ще наложат "стотици и стотици нови санкции срещу Русия" в нов пакет, отбелязващ втората годишнина от началото на мойната в Украйна. Заместник-държавният секретар Виктория Нуланд заяви, че някои от санкциите ще бъдат насочени и към отговорните за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални,съобщават световните агенции.

Повечето нови санкции обаче имат за цел да ударят "военната машина на руския президент Владимир Путин" и да запълнят пропуските в съществуващите санкции. Те ще са насочени и срещу бизнеса и икономиката на Руската федерация.

Рублата се срина след смъртта на Навални

Рублата се срина след смъртта на Навални

Най-известният опозиционен лидер почина в петък при съмнителни обстоятелства

Американският президент Джо Байдън потвърди, че "Вашингтон ще обяви наистина голям нов пакет от санкции срещу Русия".

Снимка 652245

Източник: EPA/БГНЕС

Западните санкции удрят Русия, но и сплотяват БРИКС

Опитите на САЩ и техните съюзници да сломят режима на Владимир Путин със санкции подхранват единството в рамките на БРИКС, като икономическият блок все по-силно усеща себе си като алтернатива на доминираните от Запада международни структури.

Това са наблюденията на високопоставени мениджъри от петролния бранш, които се събраха на конференцията APPEC в Сингапур миналата година.

След руската инвазия в Украйна западът наложи поредица от санкции на Москва. Сред тях са:

  • Ограничаване на продажбата и поддръжката на подлежащи на санкции стоки и технологии към определени трети страни, които се смятат за посредници на Русия при придобиването им;
  • През май Г7 обяви намерение да ограничи търговията с руски диаманти;
  • От февруари Г7 налага ценови таван на руския петрол.

Най-големият производител на диаманти в света също влезе в списъка със западни санкции

В началото на тази година руската компания "Алроса" влезе в списъка със санкции на ЕС. Руският диамантен гигант", който е най-големият глобален производител на скъпоценните камъни, официално стана част от списъка със санкции на Европейския съюз срещу Русия и руския бизнес. В списъка беше включен и изпълнителният директор на компанията Павел Мариничев.

"Алроса" е най-голямата компания в световен мащаб в сектора с дял от 27% от световния добив на диаманти. Тя е единствената, в чието портфолио са включени още дейностите по преработка и търговия с диаманти. Компанията е държавна (35% от акциите държи Руската Федерация, а 25% - Якутска област) и държи дял от 90% от добива на всички диаманти в Русия.

Последният финансов отчет на "Алроса" показва, че печалбата за първите девет месеца на 2023 година намалява с почти 8% до $957 милиона. Приходите от продажби обаче се увеличават с почти 8%.

Руската Power Machines е първата компания под санкции спечелила дело в международен съд от началото на войната

Най-обеднелият руски олигарх отбеляза първа победа в международен съд от началото на войната

В дело за милиони долари