Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин ще изложи във вторник пред Сената план за приватизация на двете най-големи ипотечни компании в страната, известни с неформалните названия Fannie Mae и Freddie Mac. Това той каза в понеделник в эфира на тв канала Fox Business, информира агенция Франс Пресс.

Двете корпорации, които гарантират над половината от кредитите на гигантския пазар на недвижими имоти в САЩ, бяха практически национализирани по време на финансовата криза от 2008 година. Тогава властите с цената на вливането на 190 млрд. долара спасиха тези компании от банкрут заради рисковите ипотечни заеми, които те бяха отпуснали и гарантирали.

Fannie Mae и Freddie Mac купуват от банките ипотечни кредити "пакетират" ги в ценни книжа, които след това препродават, фактически гарантирайки тези заеми.

Кой ще измисли лекарство против фалита на Fannie Mae и Freddie Mac?

Кой ще измисли лекарство против фалита на Fannie Mae и Freddie Mac?

Хенри Полсън предложи мерки за спасяването им

Сега, поради това че се намират под държавно управление, техните дивиденти се изплащат на министерството на финансите. Но има много инвеститори на Уолстрийт, които са заинтересовани от тези доходи, в случай на приватизиране на компаниите. Властите смятат, че в този си вид Fannie Mae и Freddie Mac вече са изпълнили своите функции след спасяването им през 2008 г., финансирайки американските данъкоплатци с над 300 млрд. долара.

Предполага се, че за приватизацията ще бъдат необходими редица мерки по рекапитализация на компаниите, както и да им се разреши да запазят за себе си получената печалба. По този начин да бъдат защитени от бъдещи кризи. Но в същото време фактическите държавни гаранции по книжата на Fannie Mae и Freddie Mac ще бъдат прекратени.

Fannie Mae и Freddie Mac се разминават с консервацията

Fannie Mae и Freddie Mac се разминават с консервацията

Полсън заяви, че компаниите ще си останат акционерни дружества с федерална гаранция

След тези новини акциите на двете компании в понеделник скочиха с около 35 на сто заради надеждите на инвеститорите за тяхната приватизация.