Европейският съюз заплашва с ексалация 15-годишния конфликт със Съединените американски щати заради субсидиите за Boeing и Aitbus, освен ако Вашингтон не се съгласи на споразумение, предава BBC.

И Брюксел, и Вашингтон отправиха обвинения в подкрепа на авиационните си гиганти за данъчни облекчения, грантове за развойна дейност и друга помощ. В понеделник европейският комисар по търговията заяви, че САЩ са отказали да подпишат споразумение, което да сложи край на диспута.

Поредната ескалация идва в момент, в който САЩ пък заплашиха ЕС с мита върху бирата, джина, маслините и други. Вашингтон обмисля да наложи данък върху вноса на 30 продукти на стойност $3,1 млрд. годишно. Като част от спора, САЩ вече наложиха мита от между 15% и 25% върху внос от ЕС на стойност $7,5 млрд. Брюксел предупреди, че това ще ощети компаниите и от двете страни на Атлантика.

Конфликтът започна през 2004 г., а наскоро Световната търговска организация (СТО) заяви, че САЩ имат правото да въведат мита от $7,5 млрд. върху европейски стоки. През септември се очаква решението в какъв размер ЕС може да наложи мита върху стоки от САЩ.

Европейският комисар по търговията Фил Хоган заяви пред Европейския парламент, че Вашингтон вече два пъти отхвърля предложенията на ЕС за постигане на сделка.