Съединените американски щати пращат най-високопоставените си икономически съветници в Китай през следващата седмица за разговори на високо ниво, чиято цел е да намалят напрежението по търговския въпрос. Визитата идва седмици, след като Белият дом и Пекин отправиха заплахи за мита на стойност милиарди долари.

Министърът на финансите Стивън Мнучин и търговският председател Робърт Лайтхайзер ще бъдат част от пратениците, заяви във вторник президентът Доналд Тръмп. Той не посочи конкретната цел, но загатна, че е по искане на Пекин. През последните седмици китайски политици неколкократно се оплакаха, че администрацията на Тръмп отказва да отговори какви отстъпки ще успокоят държавния глава -- или дори въобще кой точно е начело на търговския спор от американска страна, припомня The Washington Post.

Търговската битка между САЩ и Китай: забравете войната, очаквайте преговори

Търговската битка между САЩ и Китай: забравете войната, очаквайте преговори

Двете най-големи световни икономики са твърде силно свързани, за да воюват помежду си

Скот Кенеди, експерт по Поднебесната империя в Center for Strategic and International Studies, посочи, че вътрешните за администрацията на Тръмп спорове относно крайната цел - по-добър достъп до китайския пазар или основна промяна на политиката на Пекин - прави бързият прогрес невъзможен. "Не смятам, че по време на тази визита ще бъде постигната сделка", смята той.