Въпреки наложените мита и разменените закани за нови, САЩ и Китай твърдят, че не водят търговска война помежду си. Двете най-големи световни икономики са в сложно надлъгване, стремейки се да си извоюват по-изгодна позиция преди неизбежните преговори. 

"Ние не търсим търговска война", заяви в ТВ интервю министърът на търговията Уилбър Рос.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също отхвърли идеята за пълномащабна търговска война.

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

Митата върху стоманата и алуминия разгневиха партньорите на Вашингтон и сринаха акциите на Уолстрийт

"Не сме в търговска война с Китай, тази война беше загубена преди много години от глупавите или некомпетентни хора, които представляваха САЩ. Сега имаме търговски дефицит от 500 млрд. долара годишно, с кражба на интелектуална собственост за още 300 млрд. долара. Не можем да позволим това да продължи!", заяви Тръмп в профила си в Twitter.

Управляващите във Вашингтон са уверени, че ще намерят своевременно решение на проблема, макар да не уточняват кога ще дойде краят на икономическите удари, които си разменят с Пекин.

"Помислете за това: Дори и истинските войни завършват с преговори", отбеляза Рос. Когато обаче бе запитан кога ще дойде моментът за тези преговори, той се измъкна с думите, че "това е съвсем друг въпрос".

Китай отговори на Тръмп: удря с мита стоки от САЩ за $50 милиарда

Китай отговори на Тръмп: удря с мита стоки от САЩ за $50 милиарда

Пекин подозира Вашингтон в саботаж на технологичните му амбиции

САЩ наложи поредните мита и обвини Китай в кражба на интелектуална собственост. Властите в Пекин отвърнаха с тарифи за ключови американски продукти като автомобили, соя и уиски.

И американските, и китайските власти обаче не изглеждат решени да влязат в наистина яростна търговска битка. По-скоро очакват подходящия момент за преговори.

"Принудени сме да предприемем контрамерки", каза китайският зам.-министър на финансите Жу Гуангяо, обявявайки контрамитата на Пекин върху американските стоки.

Задава ли се търговска война между САЩ и Китай през 2018 г. и кой ще спечели от нея?

Задава ли се търговска война между САЩ и Китай през 2018 г. и кой ще спечели от нея?

Някои може да се облагодетелстват от протекционизма на Тръмп

Китайските действия се тълкуват като защитни и от експертите зад океана. "Пекин има голямо желание да покаже, че няма да позволи бъде тормозен. Китай ще разположи санкциите като отговор на американската агресия, вместо да ги превръща в част от проблема", смята Нийл Дуан, глобален стратег в Allianz Global Investors.

Китай многократно повтори, че няма да започва търговска война, тъй като тя ще е бедствие за световната икономика. Заради по-евтините си стоки, Пекин има интерес от възможно най-отворена глобална икономика, затова и развива глобални търговски инициативи като Новия път на коприната.

САЩ от своя страна разполага с най-богатия пазар, където всяка държава мечтае да продава продуктите си, но иска да защити своето производство и работници (едно от най-важните предизборни обещания на Тръмп).

Европа към Тръмп и САЩ: Ако искате търговска война, ще я получите

Европа към Тръмп и САЩ: Ако искате търговска война, ще я получите

Оттеглянето на Вашингтон може да превърне Европа в глобален лидер

Двете най-големи световни икономики са твърде силно свързани, за да воюват помежду си. Всяка от тях използва суровини от другата за производството на ключови продукти. САЩ (а и целият свят) е свикнал с китайските стоки и техните достъпни цени, а Китай е най-големият пазар на американска соя, царевица и уиски.

Множество големи американски компании имат производства в Китай, а Пекин ежегодно изпраща в САЩ електронно оборудване и машини за стотици милиарди долари. 

Китай определено не иска да воюва, макар че разполага с мощно оръжие срещу САЩ - той е най-големият собственик на американски държавни облигации на обща стойност над 1.2 трлн. долара.

На кои държави САЩ дължат най-много пари?

На кои държави САЩ дължат най-много пари?

Китай и Япония остават най-големите кредитори

Пекин категорично отхвърля употребата на американски дълг като инструмент за натиск. "Китай е отговорен международен инвеститор. Реалната политика на китайското правителство е да инвестира в държавни ценни книжа на САЩ", посочи Жу.

Двете най-големи икономики внимателно следят какво ще предприеме другата, разменят си умерено силни удари, но не тръгват в истинска атака, изчаквайки точния момент за преговори.

Те са като опитни шахматисти, които настъпват с пешките, запазвайки най-силните си фигури за решаващите моменти в играта. А играта вероятно ще завърши реми.