Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) отправи остри критики към производителите на ваксини срещу КОВИД-19, че преследват печалби, докато по-бедните страни се мъчат да наваксат с ваксинацията, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Производителите трябва да имат за приоритет програмата КОВАКС, а не "печалбата на акционерите", заяви в Женева Тедрос Аданом Гебрейесус. Той добави, че е чувал различни оправдания защо това е така, включително, че някои държави не били готови с ваксинационните си програми. Но това е вярно само за някои страни.

Досега по-бедните държави са получили само 0,4% от произведените ваксини в света, докато населението им възлиза на около 9% от световното.

Отговорът на СЗО срещу Covid-19 засега разчита на обещани $800 млн.

Отговорът на СЗО срещу Covid-19 засега разчита на обещани $800 млн.

Организацията има за цел да събере $1,7 млрд. за подпомагане в борбата срещу новия коронавирус

Производителите на ваксини обясняват в отговор, че тези страни не са поръчали никакви ваксини, но Гебрейесус възрази, че те разчитат на схемата КОВАКС, за да ги получат.

Генералният директор на СЗО призова компаниите да спрат продажбите за държавите с ваксинирани 40% от населението и да ги възобновят, когато в държавите, разчитащи на КОВАКС, достигнат 40% ваксинирани срещу Covid-19.