След като въпреки нарастването на случаите на коронавирус много хора заявиха, че няма да приемат да бъдат ваксинирани, властите в Испания са предприели контрамярка, предаде Zero Hedge.

Здравният министър на страната Салвадор Ила предупреди, че ще бъде създаден "регистър" на хората, които са отказали да приемат ваксината. "Той ще бъде споделен с нашите европейски партньори и ще включва хората, на които е било предложено да се ваксинират, но са отказали."

Все пак документът няма да е публично достъпен, а министърът посочва, че личните данни на гражданите ще бъдат пазени, макар че държавите по света имат ужасно лоша репутация за опазването на подобна информация, включително и в България, където Търговският регистър беше хакнат.

"След като данните обаче няма да са публични, това отвежда към въпроса: каква е целта на регистъра", питат от Zero Hedge. "Репортерът от France Presse не показа ясно какви могат да са мотивите на властите, които обаче изтъкнаха, че ваксината няма да е задължителна."

Прогнозата на правителството е до средата на следващата година между една трета и малко под половината от населението на иберийската страна да получи ваксината. Според управляващите така туристическият сезон през 2021 г. няма да е пълната катастрофа, която беше през тази година.

"Начинът да се справим с вируса е да ваксинираме колкото се може повече хора", каза Ила.