Германия ще опита да забрани на британските туристи да пътуват в страните от Европейския съюз (ЕС) независимо дали те са ваксинирани или не. Това посочват The Times в своя публикация от понеделник, цитирана от редица големи медии на Стария континент.

Властите в най-голямата икономика в ЕС искат да поставят Великобритания в списъка с държави, за които трябва да бъдат наложени допълнителни ограничения заради разпространението на т.нар. делта вариант на коронавируса.

От вестника посочват, че тази идея предстои да бъде обсъдена от европейските органи и вероятно срещу нея ще се обявят държави, като Гърция, Испания, Кипър, Малта и Португалия, за които британският пазар е ключов за туристическия сектор.

Как Германия и Франция могат да провалят летния сезон в Гърция?

Как Германия и Франция могат да провалят летния сезон в Гърция?

Нови ограничения на пътуванията могат да застрашат индустрията в най-зависимите от нея страни в ЕС

Темата ще бъде обсъдена и от германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Борис Джонсън, които предстои да се срещнат през следващата седмица.

През миналата седмица излезе информация, че Ангела Меркел и Еманюел Макрон са изразили опасения за това, че Гърция, както и други страни в Европейския съюз (ЕС), приемат посетители, ваксинирани с по-малко ефективните китайски и руски препарати. Това стана ясно след срещата на върха в края на седмицата.

Южната ни съседка, както и Кипър, приемат посетители с документи за поставени дози от руската Sputnik и китайската Sinopharm.

Два независими източника на Bloomberg тогава потвърдиха, че Меркел е посочила пред лидерите: "Тези посетители могат свободно да се движат в свободната зона на ЕС".

Междувременно стана ясно, че Лондон обмисля да премахне всички ограничения за пътуване в страната на напълно ваксинирани граждани. Тази промяна вероятно ще влезе в сила от следващия месец.